BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Бесарабският поет и публицист Димитър Боримечков представи биографична изложба в Тараклия

  • Written by:
Литературна среща с бесарабския поет и публицист Димитър Боримечков се проведе в музея на град Тараклия на 29 октомври. Срещата бе организирана в рамките на отбелязването на Деня на бесарабските българи, на която бяха поканени учители българисти от района Тараклия, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/OP/id/2302497

Журналистът, фотографът, писателят и общественикът Боримечков подготви за срещата мини изложба, която отразява историята на дълъг творчески път на живота му. Той разказа за възникването на празника на бесарабските българи и на творчеството на поетите и писателите от Бесарабия. Освен това подготви информационни плакати за изтъкнатите бесарабски творци – Петър Бурлак Вълканов, Нико Стоянов, Николай Куртев, Ана Малешкова, Татяна Танасова, Георги Барбаров.

Особено внимание Боримечков обърна на книгата на българския автор Руска Даскалова „Духовните синове на бесарабските българи“. В книгата си тя подчертава , че бесарабските българи са носители на българската духовна традиция, на таланта на българина и на неговата интелигентност. Тяхната сила е в Словото – в мъдрото, поетично слово, словото на истината и любовта. С него те огряват пътя на младите хора в Бесарабия – оная педя мрак, за да я види и преодолее младият човек и продължи свободен по своя път.

„Гледната точка на Димитър Боримечков за бесарабската литература е особено ценна за учителите, защото той познава отблизо литературната история и литературните процеси в Бесарабия и е не само очевидец, но и участник с творчеството си в тях. Много е важно участващите в мероприятието учителки да предадат на своите ученици това, което чуха за българското слово, изкуство и духовността“, смята инициаторката на срещата, командированият специалист от МОН България за Управлението на образованието на района Тараклия Мария Делибалтова.

За родолюбеца Боримечков разказа и домакинята на събитието, директорката на Музея на културното наследство на Тараклия Татяна Некит. В края на срещата участниците рецитираха по едно стихотворение на свои прочути сънародници.

Ирина Богоева

Още за четене…

По идея на вицепрезидента са факт няколко инициативи, вдъхновяващи сънародниците ни да изразят своята връзка …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!