BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Книга за преселването на бесарабски българи и гагаузи в Латинска Америка представят в София

  • Written by:

Книгата „Имиграцията в Бразилия и Уругвай: Бесарабски българи и гагаузи“ на Жорже Косиков ще бъде представена в четвъртък (28 април) в София. Това съобщава за БТА Светлана Драгнева, председател на Асоциацията на българите в Украйна.

Събитието е в  рамките на семинара на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН „Научноизследователска работилница: Мобилност. Миграции. Култура“, който ще се проведе с участието на Научното дружество на българистите в Молдова, Държавната агенция за българите в чужбина и Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“  на 28 април от 18.00 ч. в ИЕФЕМ-БАН.

Книгата на Жорже Косиков на български език е резултат от ентусиазма и компетентността на един малък, но сплотен екип от съмишленици, включващ историка проф. Николай Червенков, неговата съпруга Мария Червенкова и разбира се преводачката Мая Даскалова. Тяхната всеотдайна, сърцата дейност обхваща конкретните усилия върху превода на текста, но и по-широкомащабни проучвания, осъществени на място сред българите в Бразилия през лятото на 2017 г. Срещите, впечатленията и издирените материали по време на това пътуване, както и последвалия отзвук от него в България и Молдова, са поредното доказателство за благоприятната обществена среда, в която се появява труда на Косиков и за силния интерес към подобни изследвания, проследяващи сложната историческа съдба и превратностите в развитието на българските общности зад граница“, споделя н.с. д-р Галин Георгиев от Етнографския институт с музей-БАН и съпредседател на Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“.

Още за книгата можете да видите тук.

/МГ/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!