BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо епидемията пощади (засега) Балканите

  • Written by:
Заразата пристигна по-късно в региона, а бързо наложените мерки не й позволиха да се развие. Невнимателното и бързо преотвяряне обаче е рисково

На Балканите нещата обикновено не са такива, каквито изглеждат на пръв поглед. Тук имитирането често замества действията, а хората отдавна са се научили да живеят с едно наум за всичко. В контекста на коронавируса обаче балканските страни, а и цяла Източна Европа, изглежда, дотук наистина се разминаха много по-леко в сравнение със Западна Европа (виж графиките). Случаите са сравнително малко и дори да се приеме, че броят им е подценен заради недостатъчното тестване, препълнените болници и множеството жертви не са нещо, което може да се скрие. А това до момента не е факт (с изключение на Сърбия).

Благоприятното развитие на епидемията тук е изненадващо предвид познатата до болка недисциплинираност на балканските народи и по-рисковия здравен и социален профил на обществата. Обяснението обаче не е езотерично, нито псевдонаучно, а съвсем логично – поради ред фактори заразата пристигна на Балканите доста по-късно от Западна Европа, а сравнително бързо наложените строги мерки дотук не ѝ позволиха да се развие.

Разхлабването им сега обаче буди тревоги. Наистина новите заразени в повечето държави в региона намаляват, но в някои страни броят им още е висок, в други тенденциите са противоречиви, а в трети случаите още растат. Въпреки това някои държави, сред които и България, бързат твърде много да се върнат към нормалността.
А това носи рискове от втора вълна.

Източник: capital.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!