BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Mениджъри и предприемачи от Северна Македония участваха във второто издание на подкрепяната от България програма за професионално обучение

  • Written by:

11 мениджъри и предприемачи от Република Северна Македония – представители на малки и средни предприятия, директори на болници, участваха в подкрепяното от Министерството на външните работи на България Второ издание на програмата за професионално обучение „Управление на качеството и конкурентноспособност“ в Скопие.

Обучението се организира в рамките на тристранното сътрудничество Япония-България-Република Северна Македония от Японската агенция за международно сътрудничество JICA, Университета в Нагасаки, УНСС в София и Икономическия факултет в Скопие, с подкрепата на МВнР на България.

Сътрудничеството между JICA и МВнР на България в района на Западните Балкани е било положено по време на срещата между премиерите на Япония и България, Шиндзо Абе и Бойко Борисов в София през януари 2018 г. Част от това сътрудничеството бил и семинарът за страните от Западните Балкани на тема превенция на наводненията, проведен в София  през февруари 2019 г.

Тазгодишното издание на обучението „Управление на качеството и конкурентноспособност“ започна на 22 януари, а поради пандемията от COVID-19 цялото обучение, както и заключителната му церемония на 18 април 2021 г., се състояха онлайн.

В своето обръщение българският посланик в Скопие Ангел Ангелов сподели удовлетворение и подкрепа за устойчивия тристранен формат на сътрудничество, който е и израз на един от външнополитическите приоритети на страната ни за подкрепа на страните от Западните Балкани, и конкретно на Република Северна Македония. Посланик Ангелов се спря на приноса на професионалното обучение за преодоляване на предизвикателствата, предизвикани от пандемията – здравни, икономически, социални, както и на трансформациите в бизнес средата в резултат на епидемичната обстановка.

Обръщение към участниците направиха още ректорът на Университета „Св. Св. Кирил и Методи“ в Скопие проф. д-р Предраг Трпески, проф. д-р Никола Янкуловски, декан на Икономическия факултет – Скопие, посланикът на Япония в Република Северна Македония Хиронори Севада, Джиро Такеичи, представител на офиса на JICA за Балканите, преподаватели от Университета в Нагасаки, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Боян Жеков, председател на Асоциацията на възпитаниците на JICA в България, проф. д-р Леонид Наков, координатор на обучението към Икономическия факултет – Скопие и др. Те подчертаха значението на тристранния формат на сътрудничество и изразиха високата оценка за последователния принос на Република България за реализирането на проекта.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!