BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Мария Бакалова и наградите „Оскар“ – кой какво спечели

  • Written by:
Снимка: Getty
Българката Мария Бакалова не успя да спечели статуетката за най-добра актриса в поддържаща роля от наградите „Оскар“. Победителката в тази категория е Юн Юн-Джун за участието си във филма „Минари”, информира БГНЕС. Джун победи Бакалова и на друго състезание – БАФТА. 

Южнокорейската актриса почти се свлече на колене, след като беше обявено името ѝ – от Брад Пит. „Г-н Пит, най-накрая ми е приятно да се запознаем“, каза тя, предизвиквайки смях сред аудиторията. И добави: „Как мога да победя Глен Клоуз?“ Юн Ю-Джун, която играе нечестиво любезната баба в сърцераздирателната история за южнокорейско семейство, преместило се да живее в Америка, заяви, че актьорите наистина са се почувствали сякаш са едно семейство, докато са снимали филма.

Хлои Чжао взе „Оскар” за най-добър режисьор. Големият победител от миналата година, режисьорът на „Паразит” Бонг Джун-хо, представи победителя чрез включване от театър в Сеул. 

Даниел Калуя печели „Оскар” за най-добра поддържаща мъжка роля. По-рано на червения килим той сподели пред журналисти подробности за своя герой в „Юда и черният месия”. Актьорът играе Фред Хамптън – водач на клана на „Черните пантери” в Илинойс в края на 60-те години. „Всичко, което знаете за него е как беше убит“, каза актьорът, роден в Лондон. „Не знаете как е живял, за какво е милеел, какво е обичал. Нищо не се знае за това, какъв човек е бил. То е като да придадеш човешки облик на герой”, каза Калуя преди церемонията. 

Актрисата Глен Клоуз, която също като Мария Бакалова загуби в номинацията за най-добра поддържаща актриса от южнокорейката Юн Ю-Джун, остана без награда за осми път. Това се е случвало само веднъж досега в историята на наградите „Оскар”. Преди това, подобен антирекорд – осем номинации без награда, беше поставен само от един актьор – Питър О’Тул, известен най-вече с ролята на Лорънс Арабски в едноименния филм. Той така и не получи „Оскар”. Клоуз беше номинирана този път за ролята й на бабата на главния герой във филма на протагониста в „Елегия Хилбили“, която дава наставнически съвети за живота на внука си как да живее. 

ПОБЕДИТЕЛИТЕ:

„Земя на номади“ спечели „Оскар“ за най-добър филм. Хлои Чжао спечели наградата за най- добър режисьор. Франсис Макдорманд спечели номинацията за най-добра актриса, след блестящо изпълнение в „Земя на номади“. Филмът на родения в Пекин режисьор Клои Чжао се състезаваше в тази така оспорвана категория с „Манк““Момиче с потенциал“, „Юда и черният месия“, „Без звуци в живота“, „Минари“, „Бащата“ и „Процесът срещу Чикаго 7“. А Макдорманд победи категорията за най-добра главна женска роля Вайола Дейвис за „Ма Рейни: Майката на блуса“, Андра Дей за „Съединени американски щати срещу Били Холидей“, Ванеса Кърби за „Да намериш отново себе си“ и Кери Мълиган за „Момиче с потенциал“. 

Най-добра главна мъжка роля изигра вечният Антъни Хопкинс. Сър Хопкинс взе статуетката за изпълнението си в „Бащата“. Той се пребори за статуетката с номинираните в тази категория Риз Ахмед за „Без звуци в живота“, Чадуик Боузман за „Ма Рейни: Майката на блуса“, Гари Олдман за „Манк“ и Стивън Юн за „Минари“.

Емералд Фенъл спечели „Оскар“ за най-добър оригинален сценарий. Номинацията за най-добър адаптиран сценарий бе спечелена от „Бащата“ на Флориан Зелер. Филмът „Монк“ на Дейвид Финчър бе отличен с „Оскар“ за най-добра операторска работа и работата на арт директор. Датският филм „Един повече“ на Томас Уинтенберг бе признат за най-добрия чуждестранен игрален фил. Най-добър поддържащ актьор беше Даниел Калууя, който играе във филма „Юда и черният месия“. Композицията „Fight for you“ от този филм беше призната за най -добрата оригинална песен . 

„Черното дъно“ на Джордж Улф „Ма Рейни“ получи награди за най-добър грим, прическа и костюми. Наградата за най-добри визуални ефекти получи „Аргументът“ на Кристофър Нолан. В категорията „Най-добър анимационен филм“ спечели „Душа“ от Питър Доктер и Кемп Паурса. Той получи и златна статуетка за най-добра музика. Лентата „Двама далечни непознати“ спечели в номинацията „Най-добър късометражен филм“. А „Моят учител октопод“ беше отличен с наградата за най-добър документален игрален филм.

Източник: actualno.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!