BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Дипломатическа офанзива на македонските политици в решаващата седмица за европейското бъдеще на страната

  • Written by:

Северна Македония живее една от най-важните седмици от нейното съществуване като независима държава. Вниманието на цялята  общественост в страната е насочено към Брюксел, където вече от вчера се провеждат преговори на високо равнище във връзка с решението за определяне на дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз за Северна Македония.

По този повод министърът на външните работи на Северна Македония, Никола Димитров замина за Брюксел още вчера и говореше пред новия състав на Комисията по външни работи на Европейския парламент. Той подчерта, че тази седмица е историческа за Северна Македония и че страната силно се надява Съвета на ЕС да вземе дългоочакваното и заслужено историческо решение за започване на преговори със Северна Македония.

Днес в европейската столица пътува и заместник премиера по европейските въпроси, Буяр Османи, който ще проведе срещи с европейските политици. Утре в Брюксел ще пристигне и премиерът Зоран Заев, който в четвъртък преди началото на срещата на Съвета на ЕС, ще проведе среща с премиерите и президентите на страни-членки на Съюза.

От друга страна, в Брюксел продължава драмата около постигане на съгласие на всички държави-членки на ЕС за започване на преговори със Северна Македония. Финландия – страната, която понастоящем е председател на ротационното председателство на ЕС, вчера предложи започване на преговори със Северна Македония, а едновременно с това и приемане на нова методология за провеждане на преговори за присъединяване, което е условие изисквано от Франция. Но и това предложение беше отхвърлено от страна на Франция на заседанието на постоянните посланици на страните членки на ЕС в Брюксел, която се състоя снощи.

Македонските медии преди малку събощиха, че Финландия днес е представила ново предложение за началото на преговорите. В него се предвижда отделяне на преговорния процес със Северна Македония и Албания, т.е. предоставяне дата за Северна Македония, а поставянето на допълнителни условия за Албания. Засега все още не е известно как Франция ще реагира на това предложение, както и дали Холандия и още няколко други държави-членки ще се съгласят на отделяне на преговорния процес за Северна Македония и Албания.

Македонският премиер днес заяви, че той смята, че страната ще получи дата за членство. Той подчерта, че Северна Македония няма друга алтернатива освен членство в ЕС и НАТО. По отношение на възможността за провеждане на предсрочни парлементарни избори, ако страната не получи дата за преговори, Зоран Заев заяви, че сега не е моментът за избори, защото икономиката се нуждае от стабилност и предсказуемост.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!