BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

23 април – Международен ден на книгата и авторското право

  • Written by:

През 1995 г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското право.   С отбелязването на такъв ден от ЮНЕСКО се стремят да насърчат колкото се може повече млади хора да открият удоволствието от книгите, като едновременно с това покажат уважението си към незаменимия принос към авторите на всяка книга.

Като събитие обаче, този ден е стартирал още през 1923 г. от книжарници в град Каталуния, Испания, в чест на писателя Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата.Вероятно идеята за отбелязването на подобен празник е вдъхновена и от каталунската традиция на 23 април да се подарява книга.Този ден бележи рождението и смъртта на много други бележити автори. Според Юлиянския календар, на 23 април 1564 г. е роден, а 54 години по-късно умира Уилям Шекспир. А според Грегорианския календар на тази дата, освен Мигел де Сервантес този свят напуска и Инка Гарсиласо де ла Вега. Датата съвпада още и с рождението на Морис Дрюон, Владимир Набоков и Мануел Валехо.

Международният ден на книгата и авторското право се отбелязва в цял свят от различните правителства, неправителствени организации и културни институции и организации, обвързани с книгата и литературата. Той е посветен на всички четящи и се прави с цел популяризиране на четенето, книгоиздаването и авторското право.

Нека на този ден не забравяме, че четенето е наистина важен ключ към успеха и че качествените книги са един безкрайно достъпен начин за духовно развитие, извисяване на интелекта и знанието, човешкия стремеж към самоусъвършенстване. Пазете книгите, говорете за книгите и не забравяйте, че четящ родител възпитава четящо дете.

Радица Димитрова

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!