BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

200-годишен храм в Кюстендил „разкри“ старинни стенописи

  • Written by:

Неизвестни старинни стенописи се показаха при ремонта на над 200-годишния катедрален храм „Успение Богородично“ в Кюстендил,  съобщи  Негово Високопреподобие архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия.

В двора на храма бе отслужен водосвет по повод започващите основни ремонтни дейности на православния храм, съграден през 1816 година. На водосвета са присъствали кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, областният управител Александър Пандурски, строители и други лица.

„В процеса за подготовката на ремонта в олтарната част бяха открити стенописи, които са от различно време. Първоначално бяха открити четири слоя, а в последствие се появи и пети слой. Това ще рече, че няколко пъти в годините назад храмът е изографисван. Знаем от историята, че храмът „Успение Богородично“ датира от 1816 година. За този период не е логично пет пъти да е изографисван храмът.

Правим извод, разбира се експерти от тази област ще изследват и ще се произнесат, но нашето предположение е това, че някога средновековният храм който е съществувал там и наречен на Свети Никола, неговите стени са използвани за изграждането на черквата „Успение Богородично“. Вероятно първият стенописен слой съществува от храма на Свети Никола“, каза архимандрит Исаак.

По думите му някои от стенописите се отличават ярко, след като дървената ламперия е премахната и стените се изсушават се откриват по-ясни части на стенописите. Има изобразено „Рождество Христово“, както и „Света Богородица Ширшая Небес“. Много от другите орнаменти също се виждат.

„Това е едно историческо богатство, за което на нас не ни е било известно и което предстои да бъде оповестено на нашите съграждани“, каза архимандрит Исаак. Предстои да се търсят и средства, с които стенописите да бъдат реставрирани и консервирани.

Източник: dariknews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!