“Празник на Черешата” 2021 отново в пълния си блясък на 25, 26 и 27 юни в Кюстендил
За 14-ета поредна година Община Кюстендил съвместно с Института по земеделие- Кюстендил, организира “Празник на Черешата” 2021. Тази година той ще бъде в пълния си блясък, спазвайки всички разпоредби във връзка с ковид- пандемията.
Овощната градина на България ежегодно посвещава няколко дни от месец юни на кюстендилската череша, като тази дните определени за това са 25, 26 и 27 юни.Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения, с участието на читалища от Община Кюстендил. Традиционно изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод – подреждат се и майсторски изплетени вешала.Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от Кюстендил представят своите майсторски произведения.Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.
От 25 юни (петък) посетителите на празника ще имат възможност да закупят екологично чиста продукция директно от производителите в Кюстендил. Както всяка година, центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци и занаятчии от града, любители и гости на празника.
Официалното откриване на празника е на 26 юни (събота) от 11:00 часа. Програмата продължава с традиционната изложба-базар на характерни кюстендилски сортове череши, предоставени от Института по земеделие – Кюстендил и изложение на атрактивно подредени и аранжирани щандове от общинските читалища, включващи произведения на изкуството от черешов плод, както и характерното за кюстендилския край вешало. Традиционният Фолклорен празник „Черешчица род родила”, както и обявяване и награждаване на победителите в конкурса за едра череша, атрактивно вешало и красив черешов щанд. За вечерта е заплануван празничен концерт, като за сега не се знаят имената на участниците.
В последния ден от празника ще има кулинарна надпревара „Череши в кухнята” и кулинарни демонстрации, както и състезателни игри с череши, след което ще бъдат обявени резултатите от кулинарна надпревара „Череша в кухнята”.
Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието „Майка на българското овощарство“.
Краси Ценкова
Източник: viaranews.com
Източник: ГЛАС ПРЕСС