Мъж изрисува църква в селото от детството си (СНИМКИ)

  • Written by:

Кюстендилецът Евгени Серафимов изографиса доброволно храма „Успение Богородично“ в село Нови чифлик, където е прекарал детството си.

Снимка: БТА

Евгени е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Той е художник, творец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, в която прилага индивидуален подход в обучението на децата и младежите, предаде Ярослав Ставрев, кореспондент на БТА в Кюстендил.

За себе си казва, че иконописта е най-съществената част от неговия живот и има повече от 30-годишен опит. Той се занимава с модерно изкуство, съвременните форми на изкуство, но иконописта е нещото, с което най-обича да се занимава и най-много е специализирал.

Нови чифлик е сравнително ново село по думите на Евгени. Той допълва, че това е причината години на ред в селото да няма църква. Местните хора преди над 20 години си мечтали да имат храм, но ентусиазмът им тогава стигнал само до първата копка. С течение на времето жителите на селото изградили храма. По-късно успели да го покрият, още по-късно да сложат дограма.

Снимка: БТА

„Събра се черквата и остана голямата задача. Храм има, а няма икони. Иконописта е изключително сложно и скъпо изкуство и за едно малко село, като нашето е непосилна задача“, сподели хъдожникът. Той уточни, че Нови чифлик е селото на неговата майка, селото на неговото детство, което малко или много го задължава да даде нещо от себе си.

„С едната голяма мечта и с единия ентусиазъм, с благословията на свещениците започнахме с един приятел първо да правим иконостаса. Решихме да го направим по старата, древна традиция на градения иконостас, не дървената преграда, резбована, която се прави през Възраждането. Това е иконостасът от началото на християнството, от цялото Средновековие, когато той е масивен, зидан и когато носи архитектониката на самия храм“, каза Серафимов.

Снимка: БТА

Двамата приятели иззидали конструкцията и дошъл ред на иконите. Друг негов приятел от Стара Загора, дърворезбар и художник, също решил да го подкрепи. Той направил не само дървения кръст за върха на иконостаса, а и цялата дърворезба по него, царските двери, рипидите, грифоните в основата на кръста и многото декоративни елементи.

Църквата „Успение Богородично“ в Нови чифлик е осветена и за пръв път в тази точка на долината, в най-ниската част на кюстендилското поле, се чува камбанен звън. За малкото селце с население от стотина души църквата с 14-метрова камбанария е достолепен храм.

„След иконостаса, понеже Господ ни дава още здрави и сили, захванахме да правим стенописите. В България стенописи почти няма в храмовете, поради същата причина. Много е трудоемко и е свързано с много финанси. Естествено, намерихме пак хора, който да подпомогнат закупуването на боите, което си е сериозна инвестиция, хора който даже не са и от селото, не са и от Кюстендилско. Най-различни връзки и познанства. Като разберат, че имаме тоя ентусиазъм за изписан храм и на някой му се обръща сърцето, Господ му говори“ разказа Евгени.

Още докато бил в 10-ти клас Евгени проявил интерес към иконописта. По това време в паралелката по рисуване му преподава кюстендилският художник Венко Петров.

„В личен план за мен религията е не просто важна, тя е основна, съществена и гръбнакът ми – на мен като личност, това е моята вяра. Гръбнакът ми като художник и човек на изкуството – също. Гръбнакът ми като учител – също. Мисля, че религията е изключително важна за цялото общество и това го виждам в моите ученици. Виждам как пораствайки, децата стават не просто големи, а започват да си задават големите въпроси за живота и там отговорите не се намират просто в търсачката в интернет“, каза Серафимов.

Източник: nova.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!