BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Цената на газа в Европа прехвърли 1900 долара за 1000 куб. м заради авария в Норвегия

  • Written by:
Снимка: БТА

Цената на газа в Европа в хода на днешната борсова търговия прехвърли 1900 долара за 1000 куб. м заради авария в Норвегия, довело до временно спиране на добива от едно находище, сочат данни на лондонската борса ICE, цитирани от ТАСС.

Цената на августовските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се покачиха до 1910 долара за 1000 куб. м или 184 евро за мегаватчас. От началото на деня цените растат с над 5 на сто.

Технически проблеми от газонаходището „Слайпнер“ (Sleipner) на „Екуинор“ (Equinor) са довели до изтичане на газ и временно спиране на добива и доставките за Европа.

Находището е особено важно, тъй като играе ролята на свързващо звено в системата от газопреработващия завод „Нюхамна“ (Nyhamna) в Западна Норвегия към терминалите „Истингтън“ (Eastington) във Великобритания и „Зеебрюге“ (Zeebrugge) в Белгия.

Прекъсването на добива ще продължи и утре, а спрените мощности са с капацитет от 17 милиона куб. м в денонощие.

/СС/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!