BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Татяна Стоянова – българката от Молдова, наградена с орден „Св. св. Кирил и Методий“ I степен

  • Written by:

Коя е Атанасия (известна като Татяна) Стоянова. Повечето от нас чуха името ѝ за първи път покрай награждаването. За сънародниците ни в Молдова обаче, за българските учители, работили в тамошните училища, за хората, ангажирани с каузата на българите в Бесарабия и Таврия, Татяна Стоянова е вдъхновение и пример. Тъкмо от тях идва и предложението за високото отличие.

Номинацията е на Културно-просветното дружество за връзки с бесарабските и таврийските българи „Родолюбец“, което скоро навърши 30 години. Подкрепено е от Асоциацията на учителите българисти в Молдова и от Научното дружество на българистите в Молдова. Татяна Стоянова е работила като учителка и директорка на училище в Молдова, била е експерт и ръководител на Управлението за националните малцинства при Министерството на просветата, генерален директор на Департамента по междуетническите отношения и функциониране на езиците към правителството на страната. Основава НПО „Център за проблемите на националните малцинства“, който съдейства за професионалното израстване на учителите. В момента е експерт по многоезиково образование във Върховния комисариат по въпросите на националните малцинства към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Атанасия (Татяна) Стоянова активно участва в подготовката на поредица от двустранни протоколи за сътрудничество между министерствата на образованието и науката на България и Молдова с основен акцент подпомагането на образователното дело на българската общност.

В предаването „За думите“ тя разказва за стъпките, които с находчивост, постоянство и много труд изминава заедно със съмишлениците си, за да имат днес сънародниците ни в Молдова добри възможности за изучаване на български език и култура. Новото време обаче изисква нови подходи и решения, подчертава Татяна Стоянова.

Повече чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!