BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Списанието „Роден глас“ – Чехия, е тазгодишният носител на наградата на фонд „13 века България“

  • Written by:

Списанието „Роден глас“ – Чехия, е тазгодишният носител
на наградата на фонд „13 века България“

Кюстендил, 18 октомври /Теодора Цанева, БТА/
Списанието „Роден глас“-Чехия получи тазгодишната награда на Националния дарителски фонд /НДФ/ „13 века България“ за принос в разпространението на българската култура от българоезична медиа в чужбина.
Отличието беше връчено от председателя на НДФ „13 века България“ Слава Иванова на главния редактор на списанието – Камелия Илиева, в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора“ в Кюстендил по време на Шестнайсетата световна среща на българските медии, организирана от БТА. Наградата е придружена от парична премия от 2000 лева.
Слава Иванова отбеляза, че към отличието има и малка книжка, тъй като тази година Фондът навършва 40 години от създаването си. Нека светлината в картините на Майстора да озарява вашия път, да дава смисъл и посока на помислите ви, пожела тя пред участниците в медийната среща.
Камелия Илиева благодари за наградата и посочи, че тази година сп. „Роден глас“ чества 50 години. Така че, аз приемам тази награда като признание за тези, които някога, през лятото на 1971 г., в някогашна Чехословакия, Братислава, са проправили пътеките, за да можем ние днес уверено да вървим по пътя на съхраняването на нашата национална идентичност за българите в Чехия, допълни тя.
Тази награда е пример, че, българите, ценим традициите си, където и да сме по света, заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Българската държава, НДФ „13 века България“ също подкрепя българските медии по света, допълни той.
Списанието „Роден глас“-Чехия, което е издание на Асоциацията на българските сдружения в Чешката република, е осмият носител на отличието. Списанието излиза шест пъти в година, на всеки два месеца.
„Роден глас“ е сред най-старите медии, издавани от българите в Европа, извън територията на България. Първият брой е отпечатан през юни 1971 г., въпреки че дълго време погрешно е смятано, че излиза от 1972 г. Първо, „Роден глас“ се ражда в Братислава сред тамошните българи. Започва да излиза като вестник два пъти в месеца и се печата в гр. Прешов, Източна Словакия, където има печатница с азбука.
„Всички, които участвахме в подготвянето и списването на вестника (тогава това беше вестник), работихме без никакво възнаграждение. Просто, както се казва, от любов към Родината. Фактически, и самата идея за издаването на този орган на българските организации в Чехословакия беше да поддържа връзката на сънародниците ни с България. И, разбира се, – между организациите в отделните градове“, пише в спомените си Лора Добруцка, тогава отговорен редактор на „Роден глас“. Години по-късно издаването му се премества в Прага и продължава да излиза като списание.
Наградата за българска медиа в чужбина е учредена през 2013 г. от Националния дарителски фонд „13 века България“ в знак на признание за усилията на работещите български журналисти зад граница за съхраняване и популяризиране на българската култура и дух. Отличието се връчва всяка година по време на световните срещи на българските медии, организирани от БТА и Асоциацията на българските медии по света. През 2020 г. наградата не е връчена, защото заради пандемията от коронавирус не е организирана световна медийна среща.
Шестнайсетата световна среща на българските медии се провежда в партньорство с Рилската света обител, община Кюстендил, Националния дарителски фонд „13 Века България“, Държавния културен институт към министъра на външните работи, Студентското читалище „Свети Климент Охридски“, Сдружение „ГЛАС“ – Босилеград, „България Ер“, Сдружението за модерна търговия, Пощенска банка и EasyPay.

/ПП/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!