BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Скопие е домакин на среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа

  • Written by:

Министърът на отбраната в правителството на Република Северна Македония Радмила Шекеринска е домакин на среща на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) в Скопие, фокусирана върху ключовите предизвикателства пред сигурността, пред които са изправени страните от региона, съобщи МИА.
В края на работните срещи министрите на отбраната и висшите служители на страните-членки ще подпишат съвместна декларация, в която ще определят насоките за бъдещото развитие и функциониране на тази важна регионална инициатива.
Държавите-членки на SEDM включват Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Грузия, Гърция, Италия, Черна гора, Румъния, Сърбия, Словения, Турция, Украйна и САЩ, a Молдова e със статут на наблюдател. На 1 юли 2021 г. България пое ротационното председателство на процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) за периода 2021-2023 г.
Основната цел на SEDM е насърчаване на разбирателството и засилване на политическото и военно сътрудничество в Югоизточна Европа с цел укрепване на стабилността и сигурността в региона.
Един от най-важните проекти на процеса SEDM е Бригадата за Югоизточна Европа (SEEBRIG), чийто щаб от август 2020 г. до август 2026 г. е постоянно разположен в Република Северна Македония. Шест от страните членки на SEDM – Северна Македония, Албания, България, Гърция, Румъния и Турция, са членове на тази бригада.

источник: БТА

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!