BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Северна Македония е на 90-то място в света по свободата на медиите според „Репортери без граници“

  • Written by:

Организацията „Репортери без граници“ публикува най-новият доклад и класацията за свободата на медиите в страните по света. Северна Македония заема 90-то място в класирането за свободата на медиите, което представлява напредък от две места в сравнение с миналата година. Общият резултат на Северна Македония за 2021 год. е 31,67 точки и е спад от 0,39 точки в сравнение 2020 год., тъй като по-малко точки в класирането, означават по-голяма свобода на медиите.

Репортери без граници в доклада за Северна Македония посочва,  че положението на медиите в страната се е влошило, висши държавни служители са продължили да заплашват и обиждат медии, докато кибер тормозът и вербалните атаки срещу журналисти в социалните медии са се засилили. Всичко това послужило за укрепване на утвърдената култура на безнаказаност.

В доклада за Северна Македония още пише, че организациите, които представляват медиите, категорично са се противопоставили на предложените изменения в закона за държавните и частните медиите, които биха позволили държавна реклама в медиите.Тяхното противопоставяне било с мотива, че това може да насърчи клиентелизма. Според Репортери без граници, измененията в Наказателния кодекс, изготвени от македонското министерство на правосъдието, трябва да донесат по-голяма защита на журналистите в страната.

В класацията на „Репортери без граници“ за свободата на медиите в страните по света, на първите три места се намират скандинавските държави: Норвегия, Финландия и Швеция, докато последните три места заемат Еритрея, Северна Корея и Туркменистан.

Що се отнася до държавите от Балканите, страната с най-голяма свобода на медиите е Румъния, която заема 48-то място. След това идват Хърватия на 56-то място, Босна и Херцеговина на 58-то място и Гърция, която заема 70-то място в класацията. Косово е на 78-то място по свобода на медиите в света, a Албания е на 83-то място.

Балканските страни, които са по-слабо класирани от Северна Македония според свободата на медиите за 2021 г. са Сърбия на 93-то място, Черна гора на 104-то място и България, която заема 112-то място.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!