BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Световната банка очаква възстановяване на икономиката на Северна Македония през 2021 год.

  • Written by:

Световната банка публикува редовния полугодишен доклад за икономическите развития и икономически политики на Западните Балкани. Според Банката, растежът на икономиките на шестте държави от Западните Балкани през 2021 г. се очаква да бъде 4,4% от БВП, след най-големия икономически спад в региона, записан през 2020 г.

В доклада за Северна Македония пише, че икономиката се възстановява от най-дълбоката рецесия след независимостта, която засегна почти всички сектори. Държавната подкрепа частично е смекчила въздействието на кризата от пандемията на Covid-19 върху работниците и фирмите, но фазата на ограничаване на заразата все още не е приключила. Спадът на македонската икономика през 2020 год. бил 4,5%, а фискалните възможности бързо са се стеснили, тъй като публичният дълг е достигнал 60% от БВП.

За Северна Македония, Световната банка през тази година очаква икономически растеж от 3,6% от брутния вътрешен продукт, а през следващата 2022 г. растежа в страната трябва да бъде 3,5%. Този сценарий предполага ускорена ваксинация в Северна Македония до средата на 2021 г., след това да няма допълнителни затвараня на иконимиката заради коронавируса и възстановяване на външното търсене. Краткосрочната перспектива за 2021 г. е положителна, но рисковете се засилват.

От Банката посочват, че вниманието на правителството трябва постепенно да се насочи към политики за устойчиво, приобщаващо и екологично възстановяване, като това също ще помогне и на амбициите за присъединяване към ЕС. Според доклада, по-нататъшното забавяне на започването на преговори за присъединяване към ЕС може да застраши политическата стабилност и да намали усилията за структурни реформи в Северна Македония.

Директорът на Световната Банка за Северна Македония, Масимилиано Паолучи заяви, че политическите усилия трябва да останат плътно фокусирани върху борбата с пандемията, на ограничаването на социалните щети и на насърчаване на възстановяването. Според него, в Северна Македония ключово ще остане адекватното осигуряване на ресурси в системата на здравеопазването, за да се позволи закупуването и бързото разпространение на ваксини, на тестове, терапии и лични предпазни средства, но и за да се гарантира хоспитализацията на критично болните пациенти. Световната банка оказва своята подкрепа в тази област, добави казва Масимилиано Паолучи.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!