BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Първа партида на ваксина Спутник V пристигна в Молдова

  • Written by:
Руската ваксина срещу коронавирус Спутник V пристигна днес в Молдова. Партида от 142 хиляди дози е предадена на републиката като хуманитарна помощ и са доставена със специален самолет на руското Министерство на извънредните ситуации, предава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2403071
с позоваване на Молдпрес. На столичното летище дългоочаквания товар посрещаха високопоставени лица и от двете държави.

Още 40 хиляди дози ваксина Спутник V, както каза по-рано бившият президент на Молдова, лидер на Партията на социалистите Игор Додон, ще пристигнат в републиката през май.

В изявление пред журналисти на международното летище в Кишинев представителят на Държавната дума на Руската федерация – депутатът Виктор Селиверстов припомни, че молдовският парламент се обърна към президента на Русия Владимир Путин с молба да предостави на Молдова антикоронавирусна ваксина и това искане намери пряк, и бърз отговор от Русия.

„Разбираме, че Русия има много поръчки за тази ваксина, но президентът и Държавната дума незабавно отговориха на нашето искане, като предоставиха първата партида, която ще ни позволи да ваксинираме предимно най-нуждаещите се категории граждани – лекари, учители, възрастни хора“, изтъкна председателят на молдовския парламент Зинаида Гречани.

Гречани също така отбеляза, че Министерството на здравеопазването, труда и социалната защита на Молдова води преговори за закупуване на нови партиди руски ваксини за сметка на бюджетни средства, предава държавна информационна агенция Mолдпрес.

„Искрено благодаря на ръководството и хората на Руската федерация за тази ценна помощ, оказана на страната ни в този труден за всички период“, заключи председателят на молдовския парламент.

Президентът Мая Санду благодари на Русия и руския народ за това дарение, като отбеляза, че „отваря възможността за разширяване на категориите ваксинирани и позволява да се ускори процесът на ваксинация“. Санду подчерта, че „държавата трябва да продължи да прави всичко възможно, за да донесе възможно най-много дози от ваксината в страната, както и да осигури достъп до повече видове ваксини, така че гражданите да могат да избират“.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!