BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пролетни обичаи и традиции на българския народ показаха децата от детската градина на молдовския град Тараклия

  • Written by:

Пролетни обичаи и традиции на българския народ показаха децата от детската градина на молдовския град Тараклия

Пролетни обичаи и традиции на българския народ показаха децата от детската градина „Златен ключ“ в молдовския град Тараклия в навечерието на големи християнски празници, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2403174

Събитието се състоя в рамките на проекта „Роден език и култура зад граница“, финансиран от българското министерството на образованието и науката.

Облечени с български народни носии малчуганите показаха как българите празнуват Лазаровден и Великден. Заедно със своите наставници, момичетата изпълняваха традиционни лазарски песни, рецитираха стихотворения, плетоха върбови венчета. После боядисваха яйца, състезаваха се, разделени на два отбора, като си подаваха един на друг яйце с лъжица.

„Имах огромното удоволствие да присъствам на това мероприятие и за пореден път да се убедя, че се движим в правилната посока и реализацията на проекта „Роден език и култура зад граница“ има своя огромен принос“, сподели командированият специалист от МОН в тараклийско районно управление на образованието Мария Делибалтова.

„Много е важно още от крехка възраст да се изучава родният българския език и да се запознават децата с традициите и обичаите на своя народ. Това е своеобразен стимул и за техните родители да върнат в семействата разговорите на български език, та макар и в неговата диалектна форма. Само ако запазим традициите, ще продължаваме да съществуваме като българска нация в многонационалната Молдова“, добави гостенката на празника.

Подобни мероприятия се провеждат и в други детски институции на Молдова, в селищата с преобладаващо българско население, в които вече пета година се изучава книжовен български език.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!