BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Проевропейски настроената Клара Добрев се очертава като основния претендент на унгарската опозиция за премиерския пост на Виктор Орбан

  • Written by:
Снимка: AP

Будапеща, 30 септември /БТА/

Проевропейски настроената Клара Добрев, чийто баща е българин, се очертава като основния претендент на обединената унгарска опозиция за поста на премиера националист Виктор Орбан на парламентарните избори в страната догодина, показават днес частични резултати от първичните избори на опозицията, цитирани от Ройтерс.

49-годишната адвокатка, която евентуално може да стане първата жена премиер на Унгария, е в оспорвана надпревара с 46-годишния ляв кмет на Будапеща Гергей Карачон, победил на изборите в столицата през 2019 г. предшественика си от управляващата партия ФИДЕС. Предварителните резултати от първия тур на първичните избори се очакват по-късно днес.

Въз основа на резултатите от 70 от общо 106 избирателни района, Добрев – кандадатка за премиер от лявата „Демократична коалиция“, която иска по-близки отношения с Европейския съюз – води с 34 процента от гласовете пред Карачон, който получава около 29 на сто.

Още обаче не са преброени гласовете в половината от изборните секции в Будапеща, където Карачон се ползва с най-силна подкрепа.

Трети с 21 процента от гласовете се нарежда консерваторът Петер Марки-Зай, кмет на град в Южна Унгария.

Ако никой от кандидатите не спечели над 50 процента от гласовете, ще има втори тур на първичните избори.

Добрев, която е заместник-председателка на Европейския парламент, обеща да намали бедността и да работи за приемането на еврото възможно най-бързо.

Кампанията на Карачон също се основаваше на проевропейски цели. Той обеща по-справедлива данъчна система и преодоляване на политическото разделение.

Източник: Будапеща
Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!