BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът отличи видни кюстендилци

  • Written by:

Президентът Румен Радев връчи Почетния знак на държавния глава на трима изявени дейци на културата – народната певица Олга Борисова, хореографът Димитър Манов с корени от с. Соволяно и доайенът на телевизионната режисура у нас Иванка Гръбчева.

Церемонията е израз на дълбоката признателност на нашето общество за Вашия талант, упорит труд и всеотдайност към каузата за духовен просперитет на България, изтъкна президентът. По думите на държавния глава постиженията на отличените са олицетворение на силата на българския талант, на българския жизнен дух и са  вградени в ценностната система на народа ни.

Олга Борисова е българска народна певица, изпълнителка на песни от Кюстендилския край.Родена е на 28 юни 1941г. в кюстендилското село Жиленци. От 1964 г. е солистка на Ансамбъла за народни песни към БНТ и БНР, а по-късно на вокален ансамбъл „Мистерията на българските гласове“.

Удостоена е със званието почетен гражданин на Кюстендил през 2006 г.

Олга Борисова е почетен председател на журито на Международния фолклорен конкурс „Пауталия”.

Димитър Манов е роден на 22 Август 1941 г. в китното кюстендилско село Соволяно.

Завършва Държавно хореографско училище, след което е приет с конкурс в Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Филип Кутев”, където работи до 1977 г. и бързо израства като солист-изпълнител.

Едни от най-запомнящите му се изпълнения са: Младоженецът в музикално-танцовата картина „Тракийска сватба” и един от солистите в камерния танц „Левенти”.

Държавният глава каза в приветствието си на церемонията, че постиженията на отличените могат да се нарекат духовна мисия и мерило за съществен принос към нашето съвременно духовно развитие.

Източник: dnews.bghttps://dnews.bg/

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!