BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Президентът на Северна Македония в Брюксел проведе срещи с водещите политици на Европейския съюз

  • Written by:

Президентът на Северна Македония, Стево Пендаровски от днес е на двудневно посещение в Брюксел. По време на посещението си, той проведе няколко срещи с водещи политици от Европейския съюз, а утре ще има среща и с генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг.

Днес македонския президент проведе срещи с еврокомисаря за преговори за разширяване, Оливер Вархели, след това с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Жозеп Борел, както и с председателя на Европейския парламент Дейвид Сасоли. Последните две срещи на президента Пендаровски бяха с постоянния докладчик на Европейския парламент за Северна Македония – българския евродепутат Илхан Кючюк и с председателя на Европейския съвет, Шарл Мишел.

За първата среща с еврокомисаря за преговори за разширяване, Оливер Вархели, от кабинета на президента Пендаровски съобщиха, че двамата събеседници са обсъдили възможностите на Северна Македония да продължи напред с европейската интеграция в контекста на предстоящите срещи на върха на ЕС, които ще се проведат през май и юни тази година,както и двустранните въпроси свързани с добросъседските отношения. На срещата са били обменени мнения и информация за преодоляване на проблемите на Северна Македония с България.

Президентът Пендаровски и комисаря Вархели са подчертали важността на скорошното провеждане на първата междуправителствена конференция за официално начало на преговорите за присъединяване на Северна Македония в ЕС. Президентът Пендаровски заявил, че Северна Македония е готова да започне с процеса на преговори. Еврокомисаря Оливер Вархели след срещата написа на профила си в Тwitter, че дава подкрепа за официалното стартиране на преговорите за присъединяване, но също така напомни, че е важно Северна Македония и България да намерят взаимно приемливо решение по двустранните въпроси.

След срещите с представителите на ЕС, президентът Стево Пендаровски даде изявление за медиите, в което каза, че повечето разговори на днешните срещи са били посветени на спора с България, поради който Северна Македония не може да проведе първата междуправителствена конференция с ЕС.

Проблемът, според Стево Пендаровски е в това, че изборите в България са завършили без ясен победител и вероятно ще има нови избори през юли.  Дотогава през следващите 60 дни, в България ще има само служебно правителство, което няма легитимност да взема решения в спора между двете страни, добави македонския президент.

Той отбеляза, че македонската страна е готова незабавно да се върне на масата за преговори, но с добре познатите червени линии в преговорите. Президентът Пендаровски изтъкна, че Северна Македония има назначен специален пратеник за спора и че има цялостна координация между правителството и неговия кабинет във връзка с преговорите с България. Македонския президент напомни, че в този момент е необходимо като предварително условие за започване на разговори, да се идентифицира отново събеседник от българска страна, а това зависело само от България.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!