BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Представители от Украйна, България и Румъния участваха в трансграничен проект

  • Written by:
Снимки: Фейсбук страница на „Международен проект. Общо наследие“, Болград

Представители от Украйна, България и Румъния участваха в трансграничния проект “Развитие и популяризиране на общото наследство“, който се проведе в гр. Кагул, Молдова.

В семинара взеха участие представители на местното самоуправление и обществени организации от Болград, Генерал Тошево и Мурфатлар. Проектът е със срок две години. Поредното събитие трябваше да се проведе в Болград, но заради войната се състоя в Кагул, Молдова“, разказа за рубриката БГ Свят Галина Иванова, директор на Българския център в Болград и един от участниците в проекта от украинска страна.

„Той е възможност не само да се възстановят културни и архитектурни обекти, но и за обмяна на идеи и сътрудничество между трите общини на Болград,  Мурфатлар и Генерал Тошево. В Болград проектът не е изпълнен докрай, защото в страната се водят бойни действия. Предстои да бъде завършен ремонта на паметника на културата и архитектурата – лятната къща на Малевински. Българският център е включен в проекта в качеството си на организатор на културни прояви, бизнес форуми, семинари. За съжаление, сега няма как да организираме това в града“, сподели тя.

На семинара са успели да пристигнат само 6 души. „Заради изключването на тока в Украйна, както и в Бесарабия, митническите служби не работеха. И по-голямата част участници от Болград не успяха да дойдат в Молдова. Само няколко души бяхме от организаторите, начело с ръководителя на проекта Юлия Димитрова. Нашите партньори се отнесоха към тежката ситуация в страната с разбиране. Всички поставени задачи на семинара бяха обсъдени и взети решения. Предстоящото събитие по проекта е планирано за месец март 2023 г.“, допълни Иванова.

/ЮХ/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!