BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

“Празник на Черешата” 2021 отново в пълния си блясък на 25, 26 и 27 юни в Кюстендил

  • Written by:

За 14-ета поредна година Община Кюстендил съвместно с Института по земеделие- Кюстендил, организира “Празник на Черешата” 2021. Тази година той ще бъде в пълния си блясък, спазвайки всички разпоредби във връзка с ковид- пандемията.

Овощната градина на България ежегодно посвещава няколко дни от месец юни  на кюстендилската череша, като тази дните определени за това са 25, 26 и 27 юни.Акцент на празника е изложбата-базар на череши и черешови произведения, с участието на читалища от Община Кюстендил. Традиционно изложбени маси биват аранжирани и покривани с този ярък и вкусен плод – подреждат се и майсторски изплетени вешала.Провежда се базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от Кюстендил представят своите майсторски произведения.Всяка година културни събития и открити сцени допринасят допълнително за доброто настроение на гостите на празника.

От 25 юни (петък) посетителите на празника ще имат възможност да закупят екологично чиста продукция директно от производителите в Кюстендил. Както всяка година, центърът на града ще се преобрази в своеобразна платформа, обединяваща търговци и занаятчии от града, любители и гости на празника.

Официалното откриване на празника е на 26 юни (събота) от 11:00 часа. Програмата продължава с традиционната изложба-базар на характерни кюстендилски сортове череши, предоставени от Института по земеделие – Кюстендил и изложение на атрактивно подредени и аранжирани щандове от общинските читалища, включващи произведения на изкуството от черешов плод, както и характерното за кюстендилския край вешало. Традиционният Фолклорен празник „Черешчица род родила”, както и обявяване и награждаване на победителите в конкурса за едра череша, атрактивно вешало и красив черешов щанд. За вечерта е заплануван празничен концерт, като за сега не се знаят имената на участниците.

В последния ден от празника ще има кулинарна надпревара „Череши в кухнята” и кулинарни демонстрации, както и състезателни игри с череши, след което ще бъдат обявени резултатите от кулинарна надпревара „Череша в кухнята”.

Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието „Майка на българското овощарство“.

Краси Ценкова

Източник: viaranews.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!