BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Посолството на България в Северна Макединия отбеляза 148 години от гибелта на Васил Левски

  • Written by:

На 19 февруари 2021 год, пред барелефа на Васил Левски, който се намира на сградата на посолството нa Република България в Република Северна Мaкедония, бяха отбелязани 148 години от гибелта на Апостола на свободата на България. Посланик Ангел Ангелов произнесе слово, с което припомни делото и героизма на Апостола, дал живота си в името на свободата и независимостта на България.

На събитието, проведено при спазване на противоепидемичните мерки присъстваха българи от Република Северна Македония и дипломати от посолството.

За съжаление, тази година заради пандемията с коронавируса, не се проведе честване на паметта великия български революционер в Битоля. Да напомним, че през 2020 год. за първи път в Битоля беше отбелязана годишнина от обесването на героя – Васил Левски. През 2019 год. в Битоля, също така за първи път, тържествено бе отбелязан и 18 юли – деня на раждането на Васил Левски. Двете събития бяха организирани от Генералното консулство на България во Битоля.

Генералното консулство на България в Битоля вече започна инициатива за издигане на паметник на легендарния български поет и революционер, Христо Ботев в града. Това намерение беше оповестено на 2 юни 2019 година, когато също така за първи път, в Битоля се проведе официално тържество по повод Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!