BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Положението с коронавируса в Северна Македония е стабилно, но ограничителните мерки за борба със заразата остават в сила

  • Written by:

За втора поредна седмица в Северна Македония намалява броят на новозаразените и хоспитализирани лица с Covid-19, което означава че страната окончателно излиза от третата вълна на пандемията с коронавируса.

Според доклада на Института за обществено здраве на Северна Македония в периода от 12 до 18 април в страната са регистрирани 5.199 новозаразени лица с коронавирус, което представлява намаляване от 24,3% в сравнение с предишната седмица. Но също така са направени за 20,4% по-малко тестове

– общо 21.763, а процентът на положителност на тестовете остава на същото ниво като миналата седмица.

Според министерството на здравеопазването, днес на лечение от Covid-19 в македонските болници са намират 1.585 пациенти. Това представлява спад от 100 пациенти в сравнение с миналия четвъртък, както и спад от над 200 пациенти по отношение на пика на третата вълна на пандемията преди две седмици. В болниците Скопие днес се лекуват 688 пациенти, в болницата в Битоля на лечение има 129 пациенти, а в Куманово и Струмица се лекуват по 101 пациент.

В седмицата от 12 до 18 април в Северна Македония значително намаля и броят на смъртните случаи – за 25,4% в сравнение с предишната. Починали са общо 206 лица, като 175 от тях са били на възраст над 60 години, 20 на възраст от 50-59 години, по 5 лица във възрастовите групи от 40-49 и 30-39 години и едно лице на възраст от 20-29 години.

Правителството на Северна Македония взе решение за удължаване на важността на мерките за борба срещу вируса за още една седмица. Така остава полицейския час да започва от 20:00 и да продължава до 05:00 сутринта, а затворени до 27 април остават и всички кафенета, ресторанти, барове, фитнес клубове и спортни зали. За същия период се забранява и организирането, провеждането и участието във всякакъв вид семинари, обучения, курсове и конференции.

От правителството съобщиха, че в зависимост от епидемиологичната ситуация, ще се обсъди възможноста в периода от 27 април до 15 май, да се отворят заведенията за работа с гости само в откритата част на обекта. Също така се предвижда полицейския час от следващия вторник да бъде в периода от 21:00 до 05:00 часа.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!