BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Политическата криза в Молдова се задълбочи, парламентът и Конституционният съд „кръстосаха шпаги“

  • Written by:
снимка: молдпрес
Политическата криза се задълбочи в Молдова, където парламентът и Конституционният съд „кръстосаха шпаги“, предаде http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2404532 с позоваване на ДПА. Миналата седмица доминираният от съюзници на бившия проруски президент Игор Додон законодателен орган гласува за отстраняване на председателката на КС Домника Маноле, след като съдът подкрепи призива на новата прозападна президентка Мая Санду за свикване на предсрочни избори. КС и посолството на САЩ в Молдова определиха парламентарното решение като незаконно.

Днес Конституционният съд постанови, че парламентът е превишил своите правомощия. Игор Додон реагира, като нарече КС „политически инструмент“.

Мая Санду, която бе избрана през ноември за президент на Молдова с обещание за сближаване с Европейския съюз, настоява за предсрочни избори с аргумента, че се нуждае от парламентарно мнозинство, за да се бори с корупцията и, според нея, обструкционизма на сегашния парламент, отбелязва Ройтерс.

Днес Додон прогнозира „през идните месеци ожесточена политическа борба в рамката на подготовката и произвеждането на предсрочни парламентарни избори“. Действията на Мая Санду ще доведат до разпадането на Молдова като държава, предупреди той.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!