BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Паметта на жертвите от Чернобил беше почетена в Болград

  • Written by:
Снимки: Център на културата и развлеченията към Болградския общински съвет

Паметта на ликвидаторите на последиците от трагичната авария на АЕЦ в Чернобил почетоха в Болград – центъра на българската общност в Украйна.

Официалната церемония по случай деня за почит на жертвите от аварията бе организирана в Болград, съобщиха на Фейсбук страницата си от Центъра на културата и развлеченията към Болградския общински съвет.

Участие в събитието взеха ръководството на Болград и района, членове на Болградската областна организация „Съюз-Чорнобил-Украйна“, участници в предотвратяването на последствията от аварията в атомната електроцентрала в Чернобил и представители на градската общественост.

Бяха положени цветя до паметния знак на ликвидаторите на чернобилската катастрофа от Болградски район, сред които има и бесарабски българи.

“Повече от 300 жители на Болградския район бяха сред ликвидаторите на аварията в четвърти блок на Чернобилската АЕЦ. Днес са останали малко повече от петдесет от тях”, отбелязват на сайта на Болградската районна военна администрация.

На 26 април 2021 г. в Болград бе отбелязана 35-тата годишнина от аварията в Чернобилската АЕЦ. По време на официалната церемония тогава кметът на Болград Сергей Димитриев награди с почетни грамоти участниците в ликвидацията от Болградски район. Сред тях с български корени е Николай Банчев, инвалид 2-ра група, показва справка в сайта на Болградския общински съвет. Паметна значка тогава получиха и Иван Рашков, и Васил Войков, които също са от български произход.

/ЙК/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!