BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От 1 септември в Северна Македония се въвеждат ограничителни мерки за влизане и излизане от страната

  • Written by:

Поради влошаването на епидемиологичната ситуация с коронавируса, Северна Македония от 1 септември въвежда ограничителни мерки за влизане и излизане от страната. Мерките за влизане се въвеждат за първи път от месец май 2020 г., през което време Северна Македония беше една от малкото страни в Европа, където влизането беше разрешено без никакви ограничителни мерки.

Така сега считано от 1 септември 2021 год., при влизане в страната от всички пристигащи, независимо от тяхното гражданство, ще бъде изискван сертификат за ваксинация или за преболедуване на COVID-19, а допускани ще бъдат и лица притежаващи отрицателен PCR тест.

Сертификатът за ваксинация трябва да удостоверява извършена имунизация срещу Covid-19 с поставени най-малко две дози ваксина. Сертификатът за преболедуванe от Covid-19 ще важи до 45 дни, считано от деня на оздравяване, а PCR тестът трябва да е направен до 72 часа преди влизане в страната. Изискваните документи няма да се отнасят за лица, ненавършили 18 години.

Засега гражданите на Северна Македония могат да пътуват свободно до Албания, Косово и Сърбия. Но от 1 септември, поради новите мерки за напускане на страната, македонските граждани ще трябва да представят подходящ документ на граничните пунктове, ако искат да пътуват до тези съседни държави.

На македонските граждани, които ще се върнат в страната след 1 септември и нямат PCR тест, сертификати за ваксинация или сертификат за преболедуване от Covdi-19 ще им бъде наложена мярка от 7 дни домашна изолация,която ще бъде определена с решение на Държавната санитарна и здравна инспекция.

Чуждестранните граждани, преминаващи транзитно през Северна Македония, следва да напуснат страната в рамките на 5 часа. На входния ГКПП те ще са задължени да подпишат декларация, а на изходния – да я представят пред съответните гранични власти.

Както е известно, поради влошаването на епидемиологичната обстановка, от 18 август в Северна Македония влизането в кафенета, барове, молове, казина, както и присъствието на събития, концерти, семинари, конференции и спортни мачове е възможно само след представяне на сертификат за извършена ваксинация, най-малко с първа доза, или сертификат за преболедуван Covid- 19 през последните 45 дни, считано от деня на оздравяването. Мерките се отнасят за всички граждани над 18-годишна възраст.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!