BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

От сряда в Северна Македония ще има нови ограничителни мерки за защита от коронавируса

  • Written by:

Поради подобряването на епидемиологичната обстановка в страната, утре правителството на Северна Македония се очаква да приеме нови мерки борба срещу Covid-19. Македонския министер на здравеопазването Венко Филипче, днес проведе пресконференция и обясни какви нови предложения до правителството е изпратила Държавната комисия по инфекциозни заболявания.

От сряда – 28 април, Комисията предлага да се отворят кафенета, ресторанти и барове за работа с гости, но само в откритата част на обекта (градини и летни тераси). Се предвижда и намаляване на продължителността на полицейския час, като от сряда той ще започва в 21 часа и ще продължава до 5 часа сутринта.

Министърът Филипче съобщи, че по време на предстоящите религиозни празници – Великден и Рамазан Байрам няма да има ограничения за движение. Така в ноща между 1 и 2 май – за Великден, и в ноща между 12 и 13 май – за Рамазан Байрам, няма да има полицейски час, но заведенията за обществено хранене и през тези два дни ще трябва да бъдат затварят преди 21 часа.

През изминалата седмица министър Венко Филипче е провел срещи с поглаваря на

Македонската православна църква – Охридска архиепископия, архиепископ охридски и македонски г.г. Стефан и с ръководителя на ислямската религиозна общност в Северна Македония, Рейсул Улема Хаджи Шакир Ефенди Фетай. Събеседниците на срещата са говорили за настоящата ситуация с коронавируса, а здравния министър е посочил рисковете от групирането на вярващи в закрити помещения по време на предстоящите религиозни празници. В резултат на това, двамата религиозни лидери са се ангажирали да организират църковни служби и молитви извън религиозните обекти.

Венко Филипче днес заяви, че през следващите дни в Северна Македония ще пристигнат значителни количества ваксини. Днес трябва да пристигне втората пратка от 20.000 ваксини „Спутник В“, които са дарение от Сърбия, а също така днес се очакват и нови 10.000 дози ваксини от „Файзър“. В събота на 1 май, в Северна Македония трябва да пристигнат 200.000 дози от китайската ваксина „Синофарм“, докато през месец май се очакват 500.000 ваксини от втората ваксина от Китай – „Синовак“ и нови 26.000 дози от Файзър.

След Великденските празници, в страната се предвижда да се ваксинират между 7. 000 и 10.000 души дневно. До момента 200.000 македонски граждани са се регистрирали за ваксинация чрез онлайн платформата vakcinacija.mk, а броя на вакцинираните лица в Северна Македония към момента е около 50.000 лица.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!