BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Одеска област изисква от Молдова да спре замърсяването на басейна на езеро Ялпуг

  • Written by:

На последната сесия на Одеския областен съвет депутатите се обърнаха към кабинета на министрите на Украйна относно замърсяването на басейна на езеро Ялпуг от предприятия, разположени в съседна Молдова. Депутатите искат от украинския министерски съвет  да разреши посочения проблем със съседна Молдова,   в резултат на който   се  замърсява река Ялпуг, която се влива в украинското езеро Ялпуг и е част от басейна на  река Дунав.

В обръщението се посочва, че това ще  предотврати екологична катастрофа и ще способства за  запазването на  националното богатство на Украйна – естествения резервоар от устието на езеро Ялпуг. Езерото е от особено значение като  единствен източник на питейно водоснабдяване за град Болград и съседните селища, а също така е и  важна екосистема с високи показатели за биологично разнообразие.

Водоснабдяването на езерото се осигурява частично от река Ялпуг, която започва в южната част на Република Молдова. За съжаление обаче често се изхвърлят в реката  необработени промишлени и отпадъчни води от молдовските селища, разположени по коритото на реката.

Предишна статияВеликденската служба в Молдова ще се провежда с присъствието на енориаши
Следваща статия100 години от кончината на Патриарха на българската литература Иван Вазов

Светлана Драгнева е родена през 1973 г. в с. Виноградное, Болградски район (Бесарабия), Украйна. През 1995 г. завършва българска филология в Югозападния университет «Неофит Рилски» – гр. Благоевград. В момента е докторант в СУ «Св. Климент Охридски». От 1996 г. до днес взема активно участие в културно-просветната дейност на българската общност в Украйна. Заместник-председател е на Асоциацията на българите в Украйна, главен редактор на общоукраинския седмичник на български език «Българите: вчера, днес, утре». Носител е на наградата на ДАБЧ – медал «Иван Вазов», държавна награда на Украйна «Заслужил деец на културата».

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!