BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Ново напрежение между Северна Македония и България заради подмяна на паметник

  • Written by:

Продължават проблемите свързани с историята в македоно-българските отношения.  Последният спор възникна от премахването на паметна плоча от двора на църквата „Св.Архангел Михаил“ в село Клепач, в близост до град Прилеп, Северна Македония.

Плочата беше посветена на революционери загинали през 1904 год. в сражения с османската армия. На старата плоча, която бе написана на български език, стоеха имената на войводата Велко Скочивирчето и още осем комити от неговата дружина, загинали в битка с турската армия. Тяхните фамилни имена бяха изписани с окончания на -ов и -ев, а на плочата пишеше, че те са загинали за свободата на Македония и обединението на България. Също така, на плочата бяха изписани стиховте на Христо Ботев „Тоз който падне в бой за свобода, той не умира“.

Тази плоча стоеше в двора на църквата „Св.Архангел Михаил“ най-малко до октомври 2020 год., а през тези дни в общественоста се появи снимка на нова плоча, поставена на същото място, като старата плоча вече я няма. На новата плоча фамилните имена на загиналите са написани с окончания на -ски, на плочата пише, че те са загинали само за свободата на Македония, а не и за обединението на България, докато стиховте на Ботев са изписани на днешния съвременен македонски език.

По този повод, Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София, Владимир Кръстевски. На срещата проведена в българското МВнР, директора на дирекцията „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева е информирала представителя на Северна Македония в България нас, че дипломатическата мисия на България в Скопие е установила, че намиращият се в двора на църквата в село Клепач, паметник, който е бил издигнат в чест на войводата Велко Скочивирчето и осем негови четници, загинали при сражение с османски части през 1904 г., е бил подменен.

В съобщението за срещата, което публикува българското външно министерство, се изтъква, че в рамките на провелия се разговор българската страна настояла за предприемане на необходимите действия от компетентните власти на Република Северна Македония за издирване и възстановяване на оригиналния паметник. Подчертано било, че подмяната на исторически артефакти представлява акт на унищожаване на автентичния вид на културно-историческо наследство и опит за пренаписване на историята, което буди сериозна загриженост, включително в контекста на необходимостта от стриктно изпълнение на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.

Преди два дни, на посещение на селото Клепач и на паметната плоча в църквата, отиде екип на българската телевизия БТВ (btv), за да направи репортаж за случилото се. Местните хора в разговор с журналистите на БТВ първоначално са твърдяли, че не знаят за подмяната на паметната плоча, но впоследствие част от тях са изгонили екипът на БТВ от двора на църквата.

Засега няма реакция на властите в Северна Македония на протестната нота на Министерството на външните работи на България, нито пък има информации кога точно е бил променен паметникът през тези 11 месеца.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!