BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нова среща на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България

  • Written by:

Днес и утре ще се проведе ново заседание на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България, която комисия е част от Договора за приятелство и добросъседство между двете държави. Това ще бъде тринадесетата среща на съвместната комисия, а

заради пандемията с коронавируса, заседанието отново се провежда онлайн.

За разлика от предишните заседания на комисията, от които обществеността в Северна Македония и България имаше големи очаквания, сега интересът за срещата е много по-нисък. Може би причината за това е фактът, че все още не е сигурно дали в България ще се формира ново политическо правителство до срещата на върха на ЕС през юни, когато Северна Македония има нов шанс да започне преговори за присъединяване.

Днес македонският премиер Зоран Заев заяви пред медиите, че не знае, че днес се провежда заседание на съвместната македоно-българска комисия. Той добави, че винаги приветствал експертна помощ от трета страна, защото с такава помощ страната е успяла да разреши всякакви въпроси, както вътрешни, така и двустранни и международни. Според премиера Заев, всяки напредък на комисията по исторически и образователни въпроси ще бъде стъпка към намиране на решение на проблема, който Северна Македония има с България.

Очаква се на срещата, която се провежда през тези два дни, да се обсъди отново периода на Средновековието. Възможно е да се отвори и въпросът за най-голямата пречка в работата на комисията до момента – за личноста и делото на големия революционер Гоце Делчев. Подробности за срещата се очаква да бъдат обявени утре.

Да напомним, че на предишните две срещи, които се проведоха през декември и февруари, нямаше напредък в работата на комисията. Тогава съпретседателя на комисията от българска страна, проф.Ангел Димитров заяви, че резултатът от 11-та среща на комисията бил нулев, а 12-та среща през февруари не била нищо по-различна от предишната.

Министерството на външните работи на Северна Македония за срещата на комисията през февруари съобщи, че въпреки конструктивната дискусия и желанието за напредък не е било постигнато съгласие по въпросите, свързани със Средновековието, като основните разлики оставали да бъдат в подходите и разбирането за ролята на историческото образование и образователните политики.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!