BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

НАУЧНОТО ДРУЖЕСТВО НА БЪЛГАРИСТИТЕ ЧЕСТИТИ НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИЯ ЦЕНТЪР НА ГАГАУЗИЯ

  • Written by:

На 20-ти декември се състояха тържества по случай 10-годишнината на дейността на Научно-изследователския център на Гагаузия „М. В. Маруневич” (НИЦ). В мероприятието участваха гости и партньори от Кишинев, Украйна, Русия и др. Сред тях беше представено и Научното дружество на българистите на Република Молдова (НДБ в РМ).

В рамките на тържеството директорът на НИЦ Ирина Константинова очерта основните успехи на ръководената от нея организация, сред които са: издаване на научни монографии, методическа и учебна литература, иницииране и провеждане на различни научни конференции и кръгли маси.

С Поздравителен адрес към НИЦ се обърна председателят на НДБ в РМ – д.и.н. Иван Думиника, който подчерта, че само за една година след сключването на договора между двете институции под егидата им бяха издадени 1 монография (за история на Комратския събор „Иоан Кръстител”) и 2 сборника на материали и документи (които освещават дейността на свещеника Михаил Чакир). Освен това са проведени 2 научни конференции по темата за развитието на образованието и религиозния живот в Буджака през царския и междувоенния периоди. Във връзка с такава плодотворна дейност по реализацията на съвместните проекти, НИЦ беше удостоен с „Почетен знак на НДБ в РМ”. От своята страна колегите от Гагаузия наградиха нашето Дружество със специален знак на признание за помощта, която ние им оказваме.

Поздравяваме и колегата ни, д.и.н. Николай Червенков (почетен председател на НДБ в РМ), който е избран за член на Академичния съвет, който ще работи в Научно-изследователския център на Гагаузия „М. В. Маруневич”.

Пресслужба на НДБ в РМ

                                                                                                                                                                                    Източник на снимка: Gagauz Bilim

 Източник : ndb.md

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!