BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в Северна Македония ще бъде в изграждането на вятърен парк от 500 милиона евра

  • Written by:

Вчера в Северна Македония беше представена най-голямата пряка чуждестранна инвестиция в страната. Става дума за германска инвестиция на стойност от около 500 милиона евро, с която се предвижда изграждане на вятърен парк за производство на електрическа енергия. Компанията „WPD“ ще изгради 415 мегаватна вятърна електроцентрала, като за тази цел в полетата на реона Куманово – Старо Нагоричане – Ранковце – Крива Паланка, ще бъдат инсталирани 69 нови вятърни турбини.

Представянето на инвестицията се проведе в правителството на Северна Македония, а на пресконфренцията участваха премирът Зоран Заев, посланика на Германия в Скопие, Анке Холщайн, както и представители на ръководството на германската компания „WPD“ – инвеститора в проекта.

Премиерът на Северна Македония, Зоран Заев каза, че това не е само най -голямата германска инвестиция в Северна Македония, а това е и най-голямата пряка „greenfield“ инвестиция в македонската икономика като цяло, от независимостта на страната до днес. Той заяви, че новата вятърна електроцентрала ще бъде наречена „Вирови“ и ще бъде най-големият капацитет на възобновяеми енергийни източници в Северна Македония.

Зоран Заев изтъкна, че новите 69 нови вятърни турбини ще бъдат за четири пъти повече от предишните 16, колкото към момента има във вятърният парк, който се намира на границата между Северна Македония и Гърция.

Преди няколко месеца в Северна Македония беше представен инвестиционен план за периода 2021-2027 г., в който има повече проекти за инвестиции във възобновяеми източници на енергия. Така в четири проекта за изграждане на вятърни паркове е предвидено да бъдат инвестирани 610 милиона евро, най-големият от които ще бъде този на на германската компания“WPD“ на стойност от 500 милиона евро.

Да напомним, че през 2020 година Северна Македония беше рекордьор на Балканите по увеличаване на производството на енергия от възобновяеми източници, според доклада „Renewable Capacity Statistics 2021“, който се изработва от Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).

През миналата година в Северна Македония е било регистрирано производството на енергия от възобновяеми източници в размер на 827 мегавата (Mw), което представлява увеличение от 10,1% в сравнение с 2019 г. и е в рамките на средното увелечение от 10,3% на световно ниво. На ниво на Европа растежът на производството на енергия от възобновяеми източници бил 5,6%, а при страните членки на ЕС средния ръст бил 5,8%.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!