BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Над 46 400 са ваксинирани в Кюстендилско

  • Written by:

Област Кюстендил е сред първите четири области в страната по ваксиниране. Поставени са общо 46 448 ваксини, с първа доза са обхванати 26 020 души, а втора доза е поставена на 20 409 души. За периода от 27 до 30 септември са приложени 526 дози, което бележи спад във ваксинационния процес.

Сред ваксинираните през последната седмица най-много са хората между 45 и 65 г./147 човека/. През седмицата са се ваксинирали и девет лекари, един фармацевт, петима педагогически специалисти.

С пълен ваксинационен цикъл са 493 учители от общо 1354 педагогически специалисти. Ваксинирани са и 176 непедагогически специалисти от 662 души, има и 111 ученици с пълна ваксинационна схема.

Към момента, поради карантина, 14 паралелки от областта са преминали в обучение от разстояние. За 10 от паралелките карантината изтича на 3 октомври, а на останалите – на 4, 6 и 7 октомври. Общият брой на децата, които са в обучение от разстояние, е 244, като 181 са карантинираните като контактни.

В момента областта е в „червената зона“, според класификацията на МЗ. Общо диагностицираните от началото на пандемията в Кюстендилска област са 10 276.
Под карантина в момента са 886, а с изтекла карантина са 26 214 души. Диагностицирани и на домашно лечение към днешна дата са 552 души. Излекуваните от коронавирусната инфекция са общо 9 113, а починалите – 519.

На територията на областта през последната седмица на септември са извършени 132 проверки във връзка със спазването на епидемиологичните мерки. Осъществява се и 24-часов граничен здравен контрол на двете КПП-та – на границата със Сърбия – ГКПП „Отоманци“ и на границата с Република Северна Македония – ГКПП „Гюешево“.

Деветдесет са осигурените легла в МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ за болни от коронавирусна инфекция, като девет от тях са реанимационни. Според директора на здравното заведение д-р Александър Величков обаче, картината може динамично да се промени след десетина дни, заради големия брой ежедневно новозаразени. Според него, вероятно е на ден да бъдат хоспиталиизрани по десет души в болничните заведения.

Общинската болница в Дупница разполага с 43 легла и 5 легла в реанимация. Към РЗОК е пуснато искане леглата в МБАЛ „Св. Иван Рилски 2003“ в Дупница да бъдат увеличени с още 10 и да станат общо 40.

Източник: dariknews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!