BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Молдова получи 250 000 дози ваксина от Китай, като 150 000 от тях са дарение

  • Written by:
снимки: ipn.md

В Молдова от Китай днес пристигнаха 250 000 дози ваксина, включително 150 000 дози от ваксината „Синофарм“, дарени от Китайската народна република, и 100 000 дози ваксина „Синовак“, закупени от Република Молдова.

Заедно с ваксините в Кишинев днес пристигна и пратка с медицинско оборудване, дарено от китайската страна, съобщава независимата информационна агенция IPN, предава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2404668

Председателката на парламента Зинаида Гречани, която присъства на церемонията по получаване на ваксините, благодари на ръководството и народа на Китай за отзивчивостта и бързината, с които са откликнали на нейната молба. Според Гречани Молдова няма собствен капацитет да произвежда ваксина срещу КОВИД-19, следователно дарените и закупените ваксини ще помогнат за преодоляване на пандемията възможно най-бързо.

снимки: ipn.md

„Обнадеждаващо е, че през този период страната ни получава редица пратки с ваксини, тъй като това ни позволява да предложим по-широк избор за ваксинация на гражданите. Благодарни сме на Китай за това значимо дарение. Моля ви да продължите да се предпазвате, да носите маски и да избягвате места с много хора и затворените пространства. Убедена съм, че скоро, тъй като все повече граждани се ваксинират, ще успеем да победим пандемията и ще можем безопасно да се срещнем с близките хора“, заяви президентката Мая Санду относно доставката на ваксини.

Ръководството на Националната агенция за обществено здраве на страната обяви днес, че през осемте седмици на ваксинацията 113 135 граждани са били имунизирани с първа доза, а 11 560 – и с двете дози.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!