BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Молдова в извънредно положение след отказа на „Газпром“ да отложи плащането на газа

  • Written by:

Молдова в извънредно положение
след отказа на „Газпром“
да отложи плащането на газа

Кишинев, 19 януари /БТА/
Руският гигант „Газпром“ е отхвърлил молбата на Молдова за разсрочване на плащането на януарските доставки на газ, съобщи днес местното правителство, цитирано от Ройтерс. Това е принудило страната да въведе извънредно положение в енергийния сектор.
Вицепремиерът Андрей Спину заяви, че Кишинев е в състояние да плати 38 милиона долара от общо 63 милиона долара. Правителството обяви, че ще поиска утре от парламента да въведе извънредно положение. Така то ще получи широки правомощия да управлява енергийния сектор като например да прехвърля доставки на газ от промишлеността към домакинствата и да използва бюджетни средства, за да плати за горивото.
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви днес, че продажбите на руски газ за Молдова са търговски въпрос между „Газпром“ и бившата съветска република, но газът е бил доставен и трябва да бъде платен.
„Газпром“ е предупредил вчера, че ако авансовото плащане не бъде осъществено до 20 януари ще спре доставките на газ, каза премиерът на Молдова Наталия Гаврилица
Молдова и „Газпром“ преди време подписаха петгодишен договор с начална дата 1 ноември. Според условията му на 20-то число всеки месец се осъществява авансово плащане.
Малката бивша съветска република въведе извънредна ситуация в енергийния сектор за 30 дни в края на октомври, припомня Ройтерс.
„Газпром“ обяви готовността си да спре доставките през ноември, ако Молдова забави авансовото плащане. За да се справи с кризата местният парламент коригира бюджета, за да плати дълга. /Галя Горнишка/
/СС/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!