BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Млади цигулари от три държави ще участват на Международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково

  • Written by:

Млади цигулари от три държави ще участват на Международния конкурс „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково

Хасково, 15 октомври /Николай Грудев, БТА/
Инструменталисти от три държави ще се състезават за лауреатските отличия на 46-ото издание на Международния конкурс за млади цигулари „Проф. Недялка Симеонова“ в Хасково. Паралелни са едноименните музикални дни, които ще текат от 22 до 24 октомври, съобщи на пресконференция ресорният зам.-кмет на Хасково Мария Вълчева.
Изпълнителите на струнния инструмент са 26-има и са от България, Молдова и Русия. „Това е едно от изключителните събития в културния календар на Хасково, а интересът тази година бе голям след като миналата нямаше конкурс“, каза Вълчева. Тя уточни, че наградният фонд, който ще получат призьорите в четирите възрастови групи, е 6900 лева. Най-младият цигулар е жител на Кишинев, Молдова, на 6 години. Петчленно жури с председател проф. Йосиф Радионов ще оценява таланта на участниците.
„Постарахме се и концертната програма да бъде разнообразна“, посочи символичният домакин на дните, диригентът на Камерен оркестър – Хасково Цанислав Петков. Първата вечер неговата формация ще свири на сцената на читалище „Заря 1858“ в партньорство със Симфониета – Враца. Следващите два дни на сцената на Драматичен театър „Иван Димов“ ще концертират Камерен оркестър „Дианополис“ – Ямбол и Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Самият председател на журито проф. Радионов ще музицира в Концерт за три цигулки на Антонио Вивалди.
Организаторите увериха, че ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки по време на конкурса и дните. В съпътстващата програма е предвидена изложбата „Ти прослави България“, посветена на 120 години от рождението на патрона на фестивала проф. Недялка Симеонова.
/РЗ/

Източник: bta.bg

Предишна статияАкция в Кюстендил срещу издаването на фалшиви COVID сертификати

Ирина Богоева е родена през 1979 година в град Чадър-Лунга, Молдова (Бесарабия). През 2002 година завършва Софийски университет CВ “Св. Климент Охридски“, Факултет по журналистика и масова комуникация, специалност „Журналистика“. Магистър по специалност Социални дейности. В момента е докторант в СУ “Св. Климент Охридски“. През 2005 година започва да работи като редактор и диктор новини в тараклийското радио „Албена“. От 2017 е собствен кореспондент на Българска Телеграфна Агенция в Тараклия – Център на Българите в Молдова.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!