BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министър Светлан Стоев: България отдава голямо значение на Източното партньорство

  • Written by:

Министър Светлан Стоев: България отдава голямо значение на Източното партньорство

София, 15 ноември /Лора Метанова, БТА/
Министърът на външните работи в служебния кабинет Светлан Стоев ръководи днес българската делегация за участие в министерската среща на Източното партньорство. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. Този форум е част от подготовката на VI Среща на върха на Източното партньорство, която ще се състои на 15 декември 2021 г. в Брюксел.
Предстоящата среща на върха на Източното партньорство трябва да приеме амбициозен дневен ред за бъдещото сътрудничество между ЕС и източните партньори във всички сфери, е посочил в своето изказване българският първи дипломат. България отдава голямо значение на отношенията с държавите от Източното партньорство, чиито европейски стремежи трябва да бъдат насърчавани и подкрепяни, е подчертал министър Стоев. Той е отбелязал стратегическото значение на държавите от Източното партньорство за сигурността и стабилността в региона.
Постиженията на партньорите трябва да бъдат признати и стимулирани въз основа на принципа „повече за повече“ и чрез съвместни инициативи, е казал външният ни министър. „България твърдо подкрепя Плана за икономическо развитие и инвестиции. Друг ключова област за сътрудничество е сигурността и устойчивостта“, е заявил той.
Източното партньорство е платформа за диалог и активно сътрудничество, създадена през 2009 г. В нея участват ЕС и държавите членки, както и 6-те партньори от Източното съседство: Азербайджан, Армения, Беларус, Грузия, Република Молдова и Украйна. Към момента участието на Беларус е преустановено. Институционалната рамка на Източното партньорство включва срещи на върха на всеки две години, министерски срещи, срещи на старшите служители, припомнят от МВнР.

/РУМ/

Източник: bta.bg

Предишна статияБългария трябва да се поучи от опита на Унгария за малцинствата (Видео)

Ирина Богоева е родена през 1979 година в град Чадър-Лунга, Молдова (Бесарабия). През 2002 година завършва Софийски университет CВ “Св. Климент Охридски“, Факултет по журналистика и масова комуникация, специалност „Журналистика“. Магистър по специалност Социални дейности. В момента е докторант в СУ “Св. Климент Охридски“. През 2005 година започва да работи като редактор и диктор новини в тараклийското радио „Албена“. От 2017 е собствен кореспондент на Българска Телеграфна Агенция в Тараклия – Център на Българите в Молдова.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!