BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министерство за сънародниците ни зад граница предлагат членове на Комисията по политиките за българите извън страната

  • Written by:

Идея за създаване на министерство за сънародниците ни зад граница лансираха двама от членовете на Комисия по политиките за българите извън страната по време на днешното заседание. „Бихме подкрепили подобна инициатива. Има необходимост от търсене на подход за ново законодателство в областта“, коментира Деница Николова от ГЕРБ-СДС, а Костадин Костадинов от „Възраждане“ припомни, че в първото правителство на Бойко Борисов е имало министър без портфейл, който е бил ангажиран с този ресор.

По време на днешното заседание Националният център за парламентарни изследвания представи оценката си за въздействието на Закона за българите, живеещи извън България.

„Включиха се 371 български граждани извън страната, разпределени по пол, възраст, гражданство, образование, продължителност на пребиваване извън България. 36 % или повече от всеки трети посочи, че познава закона за българите в чужбина. 45 на сто следят активно всички обществени дискусии във връзка с нормативния акт“, съобщи част от резултатите Теодора Ангелова от центъра.

Като основен извод тя открои липсата на цялостен и утвърден финансов механизъм на политиките, насочени към сънародниците ни зад граница. „Няма правилник за прилагането на закона, въпреки че той е приет преди 22 години. Всяка една от институциите работи в рамките на своите правомощия, но рядко и трудно се координират помежду си“, коментира Ангелова. По думите й е необходимо да бъде създадена база данни на българите, живеещи извън страната. „В момента нашата държава няма подобни данни. Италия има регистър на италианците, живеещи извън страната, учреден със закон. Всеки италианец, който живее извън страната за повече от 12 месеца, има право и задължение да се регистрира в него. Регистрацията е безплатна. Много наши сънародници посочват този пример като добър пример за бъдещи политики“, добави Ангелова. Основната теза на Националния център за парламентарни изследвания е, че съществуващият закон не работи и е добре да бъде създаден нов нормативен акт. „Може би и Министерски съвет за българите извън страната трябва да бъде съставен“, каза още Ангелова.

Днешният доклад на Националния център ще бъде публикуван на страницата на Парламента и ще бъде изпратен до всички заинтересовани страни. „Това е едно от най-мащабните и задълбочени изследвания за българите зад граница за десет години назад. Бих се радвала и издателството на Парламента да го публикува, за да го има и в библиотеката на Парламента“, коментира председателят на Комисията за българите извън страната Антоанета Цонева.

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!