BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Майсторски клас по боядисване на великденски яйца бе проведен в град Тараклия

  • Written by:
Майстор клас по боядисване на великденски яйца проведоха миналата седмица учители-българисти в бесарабския град Тараклия. Освен учителките, в Музея за културното наследство за мероприятието, дойдоха местни майстори-занаятчии, млади девойки и други гости, съобщава http://www.bta.bg/bg/c/OP/id/2404064

Присъстващите се запознаха с различни техники за боядисване на яйца, както и с традициите и обредите за Великденските празници. Учителките разказаха, че великденските яйца се боядисват в четвъртък или събота преди Великден. И могат да се консумират едва когато настъпи самият Великден, в неговото навечерие и през седмицата след това. Те първо биват сварявани, преди да бъдат боядисвани с безвредни оцветители.

Според обичая сред тях се определя борчаг, като яйцата се чукват, за да се види кое е по-издръжливото. „Традицията да се боядисват яйцата идва още от моята баба Екатерина, която го правеше по два начина – със сок от цвекло, защото на масата на Великден задължително трябваше да има червени яйца и за разнообразие ги боядисваше с шума от лук“, разказа и показа директорката на музея Татяна Некит. Тя подчерта, че тази традиция я спазва и в своето семейство. Другите участници показаха съвременни техники за боядисването – декорация с боя и олио, боядисване с памук, с натурални бои и декорации от листенца и цветчета. Всеки желаещ имаше възможност да изрисува собствено яйце като след това отнесе творението си у дома. А учителки по български език ще предадат придобития опит на своите ученици. Майсторският клас завърши с взаимни пожелания за много здраве и незабравими великденски изживявания.

Предишна статияЗАПОЧНА ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ОНЛАЙН КОНКУРС „ДОБРОТО ЩЕ ПОБЕДИ“
Следваща статияВ Акерманската крепост ще създават археологически музей

Ирина Богоева е родена през 1979 година в град Чадър-Лунга, Молдова (Бесарабия). През 2002 година завършва Софийски университет CВ “Св. Климент Охридски“, Факултет по журналистика и масова комуникация, специалност „Журналистика“. Магистър по специалност Социални дейности. В момента е докторант в СУ “Св. Климент Охридски“. През 2005 година започва да работи като редактор и диктор новини в тараклийското радио „Албена“. От 2017 е собствен кореспондент на Българска Телеграфна Агенция в Тараклия – Център на Българите в Молдова.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!