BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За Великден в Тараклия беше открита изложба с картини на молдовския художник Фьодор Дулогло

  • Written by:

В Музея на културното наследство на бесарабския град Тараклия за пръв път беше открита изложба на художника от съседния град Чадър-Лунга (АТО Гагаузия) Фьодор Дулогло.

Събитието е посветено на великденските и майските празници, както и на храмовия празник на град Тараклия (6 май), съобщиха организаторите, предава http://www.bta.bg/bg/c/OP/id/2401846 Самият автор посвещава експозицията на майка си, която е родом от Тараклия.

„Тази година щеше да навърши 100 години“, с тъга сподели Дулогло. Експозицията отвори вратите си вчера. Тя е представена с 44 маслени картини – пейзажи, натюрморти, абстракции.

„В работите ми присъстват и носталгични теми – за мястото, където съм се родил и израснал (Сибир), за миналото, за родителите. Понякога мисли, идеи за рисунката идват спонтанно, само от някои петна. Комбинацията от тези петна поражда някакъв образ, към който просто добавям други петна и се получава абстрактна работа“, признава живописецът.

С изложбената дейност художникът се занимава от 1978 г. Член е на Съюза на художниците на Гагаузия, участник в многобройни градски, регионални, международни изложби и форуми. Автор е на герба на Гагаузия.

На церемонията по откриването, която се проведе с минимален брой гости и при спазването на необходими епидемиологични мерки, присъства и инициаторът на изложбата – кметът на града Вячеслав Лупов. Той подари на Дулогло и колегата му Келеш сувенири за спомен.

Директорката на музея Татяна Некит съобщи, че ценителите на изобразителното изкуство ще могат да видят картините до 31 май, а изложба-панаир ще работи по график, който може да се види на страницата на институцията в социалните мрежи. Желаещите ще могат и да си купят харесаната картина. До края на май, гостите на музея ще могат да видят и работите на местните занаятчии.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!