BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доц. Ана Кочева: Историята на т.нар. македонски книжовен език е българска ( Видео)

  • Written by:

Има писмено-регионална норма на българския език в Северна Македония, която е плод на политическо инженерство през 1944-45 г., смята експертът от БАН

Няма знак за равенство между език и книжовен език. Едното е родовото понятие, другото е видовото. Български език включва историята и диалектите, а след това и съвременната книжовна норма. Какво е положението с т.нар. македонски книжовен език – историята и диалектите му са български.

Това заяви доц. Ана Кочева от Института за български език към БАН във връзка с публикувана от българските учени книга „За официалния език в Република Северна Македония“.

За „Тази сутрин“ тя обясни, че макар и малка по обем, книгата поставя сериозни научни въпроси, които се доказват с фактология от най-древната история на българския език до настоящето и обясняват какво представлява съвременната писмено-регионална норма в западната ни съседка.

„Има писмено-регионална норма на българския език в Северна Македония, която е плод на политическо инженерство през 1944-45 г. От тогава говорим за официален език според конституцията на Северна Македония. Тяхната формулировка, каквато и да е, не засяга нашата конституция“, коментира тя.

По думите ѝ в периода след Втората световна война три езикови комисии се събират, като първата е всъщност езикова, а следващите две са политически, които получават директивите си директно от Белград и Москва.

„Първоначалният напор под диктовката на Белград е било да се възприеме сръбската азбука. Това не се случва. Прогонва се буквата „Ъ“ и се заменя с горен апостроф – така и до днес се изписва в македонската норма“, уточни тя.

Според нея комисията признава, че няма време да чака езикът да се случи по законите на естествените езици – т.е. въз основа на определен диалект да се формират правила, които след това да се развиват.

„Ние сме направили много големи отстъпки, включително и с термина „обща история“. Защото до 1944-45 г ние нямаме обща история – има една история, тъй като има един политически субект – една държава България”, категорична беше Кочева.

Източник:  btvnovinite.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!