BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Днес се навършват четири години от насилието в Събранието на Северна Македония

  • Written by:

Днес е четвъртата годишнина на една от най-черните дати в историята на Северна Македония – 27.04.2017 г. или т.н. кървав четвъртък. Тогава в сградата на македонското събрание насилствено нахлуха лица, които протестираха срещу т.н. Тиранска платформа и не искаха СДСМ заедно с част от партиите на македонските албанци да формират правителство. На този ден парламентарното мнозинство реши да прекрати четиримесечното протакане на време във връзка с избора на председател на парламента от страна на бившата управляваща партия ВМРО-ДПМНЕ и за нов претседател на Събранието бе избран депутатът от партията ДСИ, Талат Джафери.

Протестиращите прескочиха оградата пред сградата на Събранието и стигнаха пред вратите на парламента. Тогава вратите бяха отворени отвътре, от страна на депутати на ВМРО-ДПМНЕ, след което протестиращите влязоха в парламента и започнаха с насилието над депутатите от новото мнозинство. Протестиращите удираха по депутатите с столове, копия от знамена, поставки от камери и т.н.

В насилието най-много пострада депутатът Зиядин Села, от партията „Алианса на Албанците“.Той беше бит и се намираше в животозастрашаваща ситуация, като му бяха направени няколко операции на главата. Неговите нападатели получиха общо 81 година затвор. Съдебните присъди за тях варират от 10 години и половина до 13 години и половина.

За насилията в Събранието на Северна Македония, се проведе съдебен процес и срещу други 33 лица, от които най-голямата част бяха обвинени за престъплението – „терористично застрашаване на конституционния ред и сигурността“.  Сред обвиняемите бяха и петима депутати от партията ВМРО-ДПМНЕ и тяхната коалиция, но всичките петима бяха амнистирани със закона за амнистия за събитията от 27 април 2017 год., който бе приет през месец декември 2018 год.

От 33-мата обвиняеми, 16 души бяха осъдени на казна затвор. Най-висока присъда получи бившият министър на вътрешните работи на Северна Македония, Митко Чавков. Той на 27 април 2017 г. заемаше поста директор на Бюрото за обществена сигурност и беше осъден на 16 години затвор. Останалите петнадесет обвиняеми получиха присъди, с които бяха осъдени на лишаване от свобода в период от 7 до 15 години.

За насилията в Събранието от 27 април 2017 г. се провежда и процедура по разследване срещу други лица, между които е и бившия премиер на Северна Македония, Никола Груевски. Той сега е беглец от македонското правосъдие и е азилант в Унгария.

Преди два дни – в неделята на 25 април, в Скопие се проведе протест за освобождаване на осъдените лица за насилията от 27 април 2017. Подкрепа за протеста даде и опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, а председателя на партията Християн Мицкоски, лично присъстваше на протеста. За ВМРО-ДПМНЕ, осъдените лица за събитията от 27 април са били защитници на Конституцията и поискаха свобода за осъдените. От партията посочиха, че съдебното дело трябва да бъде възобновено за  несправедливо осъдените да получат шанс да докажат своята невинност.

Протеста в неделята беше осъден от управляващите партии СДСМ и ДСИ, както и от опозиционната партия Алианс на Албанците. От СДСМ заявиха, че насилниците от 27 април, не са, нито ще бъдат защитници на Конституцията, но те са просто насилници, защитници на престъпленията на Никола Груевски. В изявлението на СДСМ се посочва, че партията ВМРО-ДПМНЕ не се е променила от времето на Груевски и пише, че това е насилствена партия, която иска отново да потъпка свободата и демокрацията, да разпространява омраза и разделение сред гражданите.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!