BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Горят къщи, училище и 400 декара гора в Кюстендилско

  • Written by:

Голям пожар бушува в района на Долно село, община Кюстендил. Огънят е обхванал 4 махали.

Част от хората са евакуирани. Гори сградата на старото училище, а само на няколко метра от нея е и сградата на кметството. В момента пожарникарите опитват да предотвратят прехвърлянето на огъня към него.

По първоначална информация има двама пострадали от задушливата миризма. Те са били откарани в болницата в Кюстендил. По информация на БНТ състоянието им е стабилно.

В момента горят между 10 и 15 къщи на различни места в селото – част от тях са обитаеми, друга част – не. Заради силния вятър, който е бушувал до късния следобед днес, огънят бързо се е разнесъл и е обхванал близката гора. Горят общо около 400 декара.

Огънят гори на три фронта, като пожарникарите обясниха, че само един от тях е овладян и локализиран.

Кметът на селото разказа, че вероятната причина за пожара са преплетени електрически жици, които са се допрели. Уточни, че това се случва за четвърти път и предизвиква пожари. Подавали са и преди това сигнали до електроразпределителното дружество.

На място има и ловни дружинки, много доброволци и горски служители. За утре се прави организация да пристигнат още горски и от София, и от Благоевград, и от Кюстендил.

6 къщи са изгорели по-рано през деня в село Гърбино, отново в Кюстендилска област. Други седем са спасени. В момента има голям пожар в Сърбия, затова ще бъде изпратен екип в кюстендилската община Трекляно, който да реагира, ако огънят навлезе на българска територия.

„В момента ситуацията е тежка, колегите са на терен. Изгорели са по първоначални данни между 10 и 15 къщи, както и сградата на бившето училище. В момента колегите охраняват сградата на кметството и угасяват училището, както и предотвратяват южния фронт на пожара към махалата и към село Преколница. За село Преколница няма опасност. Засега няма опасност за други населени места. Гражданите са предупредени. Първоначално е имало две пострадали жени, които са закарани в спешен център. Няма опасност за живота им, те са вече добре“, каза за БНТ началникът на пожарната за ситуацията в Долно село.

Репортер: Ирина Николовa

Източник: bntnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!