BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

В Болград обсъдиха проблемите на лозарството и винопроизводството

  • Written by:

Проблемите и състоянието на лозарството и винопроизводството бяха рагледани  в Болград по време на кръгла маса с участието на народните представители Антон Киссе и Степан Чернявски, представители на районната и регионална власт,  ръководители на винарни. На какъв етап е  развитието на лозарството в Болградски район разказа Светлана Върбанова,  началник на районния отдел „Икономика и агропромишлено развитие“ в Болградски район. Отбелязано беше, че 39 фермерски стопанства в региона, събират повече от 38% от общата брутна реколта  грозде в Одеска област. През последните години обаче се наблюдавало намаляване на площите на лозята, което довело до спад в производството на грозде. Ако през 2016 г. брутната реколта от грозде възлизала на 60,8 хил. тона, то през 2020 г.  била само  до 29,1 хил. тона.

По време на кръглата маса засегнат бе и проблемът относно необходимостта от подкрепа и лобиране на бранша, както и  защитата на украинските винопроизводители, които са в неравностойно положение с вносителите.  Народните представители запознаха участниците в кръглата маса с предстоящите промени в законодателството, които имат за цел да подпомогнат бранша, както и със действащите  застрахователни и кредитни програми за лозарите. Отбелязан бе и фактът, че лозарската индустрия играе важна роля за осигуряване на заетостта на населението.

Предишна статияВ Босилеград 1350 души са получили третата доза ваксина срещу Ковид

Светлана Драгнева е родена през 1973 г. в с. Виноградное, Болградски район (Бесарабия), Украйна. През 1995 г. завършва българска филология в Югозападния университет «Неофит Рилски» – гр. Благоевград. В момента е докторант в СУ «Св. Климент Охридски». От 1996 г. до днес взема активно участие в културно-просветната дейност на българската общност в Украйна. Заместник-председател е на Асоциацията на българите в Украйна, главен редактор на общоукраинския седмичник на български език «Българите: вчера, днес, утре». Носител е на наградата на ДАБЧ – медал «Иван Вазов», държавна награда на Украйна «Заслужил деец на културата».

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!