BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Вотът на молдовския парламент за уволняване на съдия е атака срещу конституцията, според дипломат номер едно на ЕС

  • Written by:

Върховният представител по външната политика и сигурността на ЕС Жозеп Борел призова молдовските депутати да зачитат Конституционния съд на страната, ден след като те гласуваха за отстраняване на председателя му заради подкрепа на призива на президента Мая Санду за предсрочни избори, предаде Ройтерс, съобщава http://www.bta.bg/subscription.php/bg
Въпросът подчертава напрежението между Санду, която встъпи в длъжност през ноември с проевропейска заявка, и парламента, в който мнозинството е на страната на проруския й предшественик Игор Додон.
Санду иска избори, за да привлече повече от своите поддръжници в парламента. Това би й позволило да се бори с корупцията и да преодолее пречките, които според нея й създава сегашното законодателно събрание.
Необвързващият вот в петък за отстраняването на съдия Домника Маноле трябва да бъде одобрено от самия съд.
Борел припомни, че в споразумението за асоцииране между ЕС и Молдова страната се е ангажирала с независимост на Конституционния съд, за да гарантира върховенството на закона и демократичните механизми. „Затова парламентът и изпълнителната власт трябва да зачитат ролята на Конституционния съд като пазител на конституцията, дори когато са недоволни от нейните решения“, коментира той в комюнике.
„Следователно гласуванията и изявленията от петък представляват явна атака срещу конституционния ред на Република Молдова и са опит за подкопаване на върховенството на закона“, допълва шефът на европейската дипломация.
Малката страна без излаз на море, граничеща с Украйна и членката на ЕС Румъния, има амбиции да се присъедини към Европейския съюз, но опасенията за корупцията и демокрацията влошиха отношенията й с блока, припомня Ройтерс.
Съгласно нейната конституция президентът има право да поиска разпускане на парламента и да организира предсрочни избори, ако са изпълнени определени условия.Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!