BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Българската общност в Молдова ще бъде подпомогната с 500 хил. лева, съобщиха от Министерския съвет

  • Written by:
Служебният премиер Гълъб Донев, снимка: БТА, архив

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи (МВнР) за 2022 г. в размер на 500 хил. лв. за подпомагане на българската общност в Република Молдова, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата ще бъдат използвани за предоставяне на еднократна помощ в размер на 100 лв. за пет хиляди семейства в тежко социално положение в средите на българската общност в Молдова. Финансовата подкрепа ще допринесе за преодоляването на влошеното социално-икономическо положение на нашите сънародници в Молдова в контекста на нарушените вериги за доставка, остър недостиг на горива и електроенергия, повишена инфлация в страната в контекста на продължаващата война на Русия в съседна Украйна.

Оказването на безвъзмездна финансова подкрепа от България за нуждаещите се семейства от български произход в условията на предстоящ тежък зимен сезон е част от целенасочените усилия на българската държава за защита и отстояване на интересите на българските общности зад граница, при спазване на местното законодателство и нормите на международното право.

През ноември служебният кабинет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи за 2022 г. в размер на един млн. лв. за финансиране на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ в Молдова.

През октомври страната ни отпусна близо 200 хил. лева по Програмата за подкрепа на организациите на българската общност в Молдова.

/РИ/

Източник: bta.bg

Предишна статияИзложбата „Вселената славянобългарска“ гостува в посолството ни в Белград

Aлександър Димитров, роден през 1972 г. в Босилеград, икономист по образование, дълги години работи в неправителствения сектор, участва и организира много събития с културно-образователна цел. Медиите са винаги били предизвикателство в неговата работа, през 2002 г. успява да направи почти невъзможното, след едногодишна работа под негово ръководство в Босилеград започва да работи първата кабелна ТВ в Вранския регион. Като гл. организатор на Великденския фестивал, вече 26 години преврща Босилеград в баклански център на детската радост. Вярва, че опитът ще му бъде полезен и в новата медия „ГЛАС ПРЕСС”.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!