BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Без изненади: Партията на Слави върна веднага мандата

  • Written by:

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на „Има такъв народ“ – Антоанета Стефанова

„В изпълнение на Конституцията ви възлагам мандат за съставяне на правителство“, каза Радев, връчвайки папката на Антоанета Стефанова.

От „Има такъв народ“ от своя страна спазиха обещанието си и върнаха мандата. 

„Ние вече обявихме, че няма да влизаме в коалиции с партиите на статуквото, защото те са безпринципни. Затова връщаме мандата“, обяви номинираната за премиер Стефанова. 

„България се нуждае от редовно и ефективно правителство, но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договори„, каза на свой ред държавният глава.

По думите му българското общество от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес.

„Не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. Те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт“, каза още Румен Радев. 

По думите му трябва да се търси баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните предизвикателства пред страната ни. 

„Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в българското Народно събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне НС и се назначи служебно правителство“, каза още държавният глава.

До тук се стигна, след като кабинетът на ГЕРБ с министър-председател Даниел Митов не получи подкрепа от нито една партия в парламента и се наложи той да върне мандата неоползотворен. При това положение президентът е длъжен да го връчи на втората политическа сила. 

Лидерът на формацията Слави Трифонов обяви с пост във Facebook, че номинацията му за премиер е именно Антоанета Стефанова, която обаче ще върне мандата веднага, както и се случи. Като аргумент за това той изтъкна липсата на стабилно мнозинство в парламента.

По време на консултациите на „Дондуков“ по-рано този месец, президентът Радев припомни тезата си, че заради усложнената обстановка в страната е най-добре да се състави „действащо, редовно, отговорно и с необходимата подкрепа правителство“ в най-кратък срок. Това, изглежда, няма да се случи и страната върви към предсрочни избори, тъй като третата партия, която се очаква да получи мандата – БСП, едва ли ще успее да формира мнозинство. 

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!