BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Атанас Парушев е носителят на националната награда за живопис на името на Майстора

  • Written by:

Атанас Парушев е носителят на националната награда за живопис на името на Майстора за 2021 година. Името му беше обявено на церемония в художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил, в деня, в който се навършват 140 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора. В галерията днес бяха открити две изложби – изложба на миналогодишния лауреат на националната награда за живопис – Йордан Кисьов и юбилейната изложба, отбелязваща рождението на Майстора.

Живописецът от Сливен Атанас Парушев беше номиниран за наградата за изложбата му – абстрактна живопис, състояла се от 18 февруари до 9 май 2021 в националната галерия – „Квадрат 500“.

„Чувствам се като бучка захар в кофа с вода. Не съм очаквал, мислех, че са сбъркали, когато казаха името ми. Много се радвам, защото колеги са ме посочили“, каза при награждаването си Парушев.Той получи парична награда от 8 хиляди лева – от Общината в Кюстендил, Министерството на културата и Съюза на българските художници /СБХ/, като през тази година размерът на паричната награда е с 1000 лв. повече в сравнение с предходните години, каза за БТА председателят на СБХ Любен Генов.

Лауреатът получи и статуетка, изработена от скулптура Кирил Матеев.

Националната награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“ съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тя се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов, Елица Тодорова, Йордан Кисьов.
По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Изложбата на Йордан Кисьов, носител на националната награда за живопис на името на Майстора 2020 година, беше открита в незавършената част на галерията днес.
Около 350 творби на Владимир Димитров-Майстора от фонда на галерията в Кюстендил пък са включени в голямата изложба, посветена на 140-та годишнина от рождението на Владимир Димитров-Майстора, която беше открита тази вечер, също в галерията. В експозицията са включени около 50 реставрирани творби на големия художник и около 15 досега непоказвани негови произведения.

Честването на годишнината на Майстора започна с поднасяне цветя пред паметника на Владимир Димитров – Майстора и посещение на къщата му – музей в село Шишковци, община Кюстендил. Да се преклони пред паметта на Майстора беше дошла и 86-годишната Боянка Аракчиева, един от моделите на Майстора в селото.

Репортер, оператор и монтаж – Елица Иванова

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!